Въпреки че на пръв поглед (и вкус) различните цветове домати

...
Въпреки че на пръв поглед (и вкус) различните цветове домати
Коментари Харесай

Какво съдържат различните цветове домати


Въпреки че на пръв взор (и вкус) другите цветове домати са горе-долу идентични, това в действителност не е тъкмо по този начин.

Цветовете в природата нормално служат като знак за съществуването на избрани химикали и хранителни детайли в даден плод или зарзават, и казусът на доматите е точно подобен.

Червени домати
 Снимка 409827

Класическите червени домати съдържат ликопен - каротоиден пигмент, който се слави като един от най-активните антиоксиданти. Той спомага за здравето на кръвоносната система, оказва помощ при битка със сърдечни болести и някои типове рак. Има сведения, че ликопенът подкрепя отбраната на кожата против нездравословните слънчеви лъчи.

Оранжеви домати
 Снимка 409828

Кафеникавите или оранжеви домати съдържат субстанции, които интензивно прочистват организма от свободни радикали. Те са богати на витамин Е, който е значим за здравето на кожата, и оказват помощ при битката с кожни проблеми, като екземи и псориазис да вземем за пример.

Жълти домати
 Снимка 409829

Жълтите домати са богати на полифеноли. Полифенолът е антиоксидант, който потвърдено понижава холестерола и кръвното налягане, като в същото време усъвършенства положението на артериите и тяхната еластичност.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР