Въпреки че на много хора ваканциите с круизни кораби им

...
Въпреки че на много хора ваканциите с круизни кораби им
Коментари Харесай

Барселона, Санторини, Венеция - някои от местата по света, съсипани от круизните кораби

Въпреки че на доста хора ваканциите с круизни кораби им се костват страхотна концепция, персонално нас в никакъв случай не ни е примамвало изключително, като аргументите са няколко. Едната е, че мазутът, употребен от круизните кораби, съдържа към 2000 пъти повече серен оксид от елементарния дизел, а това предизвиква големи замърсяване в пристанищата, където дебаркират.

Другата е, че хилядите туристи, които круизните кораби водят до известните дестинации, са прекомерно доста за съществуващата инфраструктурата на доста градове, като с това унищожават нежните им екосистеми.

От Insider са решили да прегледат седем места, на които круизните кораби са повлияли негативно и по какъв начин те работят за възобновяване им.

Майорка, Испания

Майорка, един от Балеарските острови в Испания, е толкоз известна дестинация за круизите, че локалните поданици към този момент не устоят. Петиция, призоваваща за ограничение на един круизен транспортен съд дневно, е подписана от над 11 хиляди поданици на Майорка. Причините, които показват, с цел да се понижи броя им, са пренаселеността и трупането на голямо количество боклуци.

Европейската федерация за превоза и околната среда назова Майорка второто най-замърсено пристанище в Европа през 2017 година Круизните кораби, които дебаркират там, отделят 28 тона серен оксид.

Барселона, Испания

Доклад на Европейската федерация за превоза и околната среда откри, че Барселона има най-замърсеното пристанище в Европа, поради големия брой на корабите с туристи, с над 32 тона серен оксид, подадени във водите му през 2017 година

Кметът на Барселона Ада Колау работи за ограничение на броя на круизните кораби, които посещават града, като има за цел да понижи замърсяването на водата и въздуха, както и да ограничи изобилието от туристи.

Големият бариерен риф, Австралия

През 2018 година круизен транспортен съд Carnival инцидентно разля хиляди галони хранителни боклуци в по този начин или другояче повредения Голям бариерен риф край крайбрежията на Австралия.

Имаше спорни отчети за това какъв брой тъкмо са разсипаните боклуци - Carnival споделя, че 6999 литра, само че отчетът на австралийската работа за морска сигурност твърди, че са 27 001 литра.

Така или другояче, повредата имаше пагубни последствия за този свръхестествен обект на международното завещание, където над половината корали към този момент са починали, заради замърсяване и стопляне на океаните.

Санторини, Гърция

Санторини постанова ограничавания за туристическите кораби, заради големия брой туристи, които дребния остров все по-трудно побира. Островът от 75 квадрадни километра притегля към 10 хиляди туристи всеки ден. Според The Washington Post общината работи за ограничение на тази цифра до най-малко осем хиляди.

Венеция, Италия

Около 600 круизни кораба дебаркират във Венеция всяка година, съгласно Forbes. ЮНЕСКО счита, че извънредно високият туристически напън върху Венеция заплашва идентичността и културната и обществената целокупност на града.

Затова Венеция предприе ограничения като забрани кораби с туристи с тегло над 96 хиляди тона да влизат в канала Джудека.

Дубровник, Хърватска

Дубровник е посещаван от хиляди туристи всяка година, които вършат града все по-неприветливо място. Около 10 круизни кораба с над 10 хиляди пасажера дневно пренаселваха улиците на Дубровник всеки ден.

От 2019 година обаче беше поставено ограничаване, съгласно което дневно единствено два кораба с общо 5000 пасажера ще могат да дебаркират в Дубровник.

Островите Галапагос

През 2007 година Организация на обединените нации добави островите Галапагос към листата на ЮНЕСКО за местата, част от международното завещание, които са в заплаха. Сред терзанията им беше увеличение на междуостровния трафик, който води до заличаване на нежната екосистема на островите.

Днес всеки круизен транспортен съд, който влиза на територията на островите Галапагос, би трябвало да бъде утвърден от Национелен парк Галапагос, морските управляващи и Еквадорското министерство на туризма, с цел да се подсигурява, че това не заплашва в допълнение дивата природа и околната среда. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР