Въпреки, че министерството на околната среда и водите провежда държавната

...
Въпреки, че министерството на околната среда и водите провежда държавната
Коментари Харесай

Сметната палата даде десет препоръки на екоминистъра за мръсния въздух

Въпреки, че министерството на околната среда и водите организира държавната политика по запазване чистотата на атмосферния въздух, то не изпълзява редица от отговорностите си по закон, сочи одит на Сметната палата. Той е обхванал интервала от началото на 2014 година до края на 2016 г, когато отпред на министерството са Искра Михайлова и Станислав Анастасов от Движение за права и свободи, служебният Светлана Жекова и Ивелина Василева от ГЕРБ. Одитът проучва ограниченията, подхванати от националните и локалните управляващи за битка против главните източници на замърсяване в огромните градове.

Той е осъществен в трите общини, в които най-голям % от популацията живее при наднормени равнища на замърсяване - София, Пловдив и Стара Загора. Регистрираните замърсители на атмосферния въздух в тези региони са вследствие на превишени равнища на фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2.5), на азотен диоксид, на серен диоксид, и бензоапирен (полиароматен въглеводород, който се изолира в проби от ФПЧ10).

Като съществени източници на замърсители са посочени превоза, битовото горене, топлоелектрически централи, промишлени предприятия, горивни и негоривни процеси в промишлеността и други Подчертава се, че качеството на въздуха се утежнява и поради високата енергийна беднотия на популацията, защото главен източник на замърсяването през зимния сезон е битовото отопление.

Неефективни ограничения и липса на санкции

Сметната палата открива, че ограниченията на национално и общинско ниво не са ориентирани към главните източници на замърсяване – битово отопление на твърдо гориво, остарелия авто парк и инфраструктурата. Отбелязва се и, че системите пунктовете за мониторин не работят в непрестанен режим, а употребяваната в тях техника е остаряла. В допълнение, система за мониторинг на околната среда не обезпечава нужната информация за ФПЧ2.5, макар че това е замърсителят, който най-вече въздейства върху човешкото здраве.

При одита се установи, че Министерството на околната среда и водите не извършва вмененото му от Закона за запазване на околна средата обвързване за създаване и внасяне за приемане от Народното събрание на Национална тактика за околната среда. Установено е също, че министърът на околната среда и водите не и налагал санкции на кметове и длъжностни лица по отношение на несъблюдение на отговорности за правене и осъществяване на стратегии за възстановяване на качеството на атмосферния въздух.

Липсата на финансиране

Сметната палата установи и, че няма доказателства, че сумите от санкции и имуществени наказания постъпващи по бюджета на общините се разходват за действия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух.

Като пропуск се показва и това, че за дейностите по политиката за възстановяване качеството на атмосферния въздух и за Националната система за мониторинг на околната среда, се отделят доста по-малко финансови средства от тези по други бюджетни стратегии на Министерство на околната среда и водите.

Отчетени са минимални разноски за вложения от държавния бюджет, ориентирани към възобновяване, повишение на качеството и разширение на средствата за премерване, мониторинг и докладване. Липсват финансови планове с съответни суми за реализация на националните и общински тактики, стратегии, проекти и няма обязаност с одобряваните финансови прогнози и годишни бюджети на национално и на локално равнище, показват още от сметната палата.

В оценения интервал липсват и съответни суми за обезпечаване на финансиране на ограниченията ориентирани към възстановяване качеството на атмосферния въздух, включени в стратегическите документи на национално и на общинско равнище.

В същото време общините не разполагат с задоволително финансови средства за осъществяване на съответни ограничения за възстановяване на качеството на въздуха и не се възползват задоволително интензивно от опцията да осъществят планове и действия в региона на запазване чистотата на въздуха със средства от източници отвън общинския бюджет.

Десет рекомендации към министъра на екологията

В умозаключение сметната палата дава 10 рекомендации към министъра на околната среда и водите, три рекомендации към кметовете на община Пловдив и община Стара Загора, по две рекомендации към изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по околна среда и шефа на РИОСВ-София и шефа на РИОСВ-Стара Загора и по една рекомендация към шефа на РИОСВ-Пловдив и кмета на Столична община.

Сред рекомендациите са създаване или актуализиране на националната тактика за запазване на околната среда от Министерство на околната среда и водите, основаване на съвещателен съвет към министъра на околната среда и водите за съставен елемент " въздух " и образуване на осведомителни акции за рисковете за здравето, вследствие от нечистия въздух. Сметната палата предлага още да се набележат ограничения, които следва да се подхващат съгласно сезона, атмосферните условия, източниците на замърсяване, и други фактори, влияещи върху качеството на въздуха.

Изисква се също възстановяване на контрола и глобите от страната на Министерство на околната среда и водите върху активността на кметовете и длъжностните лица в общините.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР