Въпреки че месец май едва започна, температурите вече са достойни

...
Въпреки че месец май едва започна, температурите вече са достойни
Коментари Харесай

Растения, които гонят комарите надалеч

Въпреки че месец май едвам стартира, температурите към този момент са почтени за лятото по нашите географски ширини. А това накара комарите рано-рано да се засилват. Така че е време и ние да пристъпим към дейности, с които да се предпазим от неприятните близки срещи с жилещите инсекти.

На пазара към този момент се предлага огромно многообразие от репеленти с друг резултат и състав. Но в случай че не сме почитатели на химическите артикули и все пак сме измежду жертвите на кръвожадните комари , имаме и няколко естествени други възможности, на които да се доверим.

Лавандулата

Специфичната миризма на това растение с лилави цветове или ни харесва, или не. Среден вид не съществува. Същото е и при комарите. На тях по никакъв начин не им понася ароматът на лавандулата.

 Снимка 354060

Можем да създадем натурален щит против досадните инсекти с няколко растения, засадени в двора или на терасата. Добре е да имаме и жива лавандула или най-малко няколко стръкчета в спалнята , с цел да сложим завършек на това по този начин дразнещо жужене измежду нощ. Маслото от лавандула пък е натурален репелент, който можем да нанасяме върху кожата.

Босилек

Ароматната билка може да влезе в приложимост освен когато сме се развихрили в кухнята. Специфичният й мирис ни кара да обичаме спагети със сос Болонезе или песто, само че и кара комарите да бягат далеко .

Така една саксия с босилек до прозореца в кухнята или на терасата ще ни свърши двойна работа - за подправяне на ястията и за отбрана от насекомите. Според разнообразни проучвания, действието против комарите е съвсем на 100% .

 Снимка 354063

Лимонена трева

Ароматът на това растение се разнася най-много при потъркване на листата му. Затова и резултатът против комарите е по-малък спрямо изброените нагоре. Но лимонената трева може да откри място на двора или в една саксия, паралелно с лавандулата или босилека . Колкото повече, толкоз по-силни!

 Снимка 354068

Мента

Отново мощен и характерен мирис. И още веднъж отрицателно въздействие върху сетивата на комарите. Едно засаденото растение ни е задоволително. Ако макар него комарите стартират да кръжат към нас на двора или в дома ни, можем да вземем няколко листа и да ги втрием в кожата си . Така си подсигуряваме, че няма да бъдат изкушени да ни ужилят. Със същия резултат можем да използваме и масло от мента.

 Снимка 354071

Индрише

Познато още като гераниум , това растение може да не е измежду най-любимите ни поради натрапчивия си мирис. Но мнозина го харесват и даже намира приложение в кулинарията.

Можем да го използваме и като натурален репелент, оставяйки го да прогони комарите с миризмата, която излъчва , или да нанасяме извлечено етерично масло върху кожата.

 Снимка 354072

Розмарин

Мястото му е освен в кулинарията, само че и на прозореца на кухнята да вземем за пример. Ароматът на растението гони комарите надалеч. А за по-силен резултат можем да отрежем няколко клонки от розмарина и да ги сложим на разнообразни места вкъщи.

 Защо комарите хапят някои хора, а други - не
Защо комарите хапят някои хора, а други - не

И по какъв начин да не станем на сито

Най-добре е да ги оставим да изгорят, с цел да се отдели миризмата във въздуха . Евтина и ефикасна опция на ароматните пръчки.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР