Въпреки че мазнините в храната някога са били избягвани и

...
Въпреки че мазнините в храната някога са били избягвани и
Коментари Харесай

9 Храни с високо съдържание на мазнини, които предлагат големи ползи за здравето

Въпреки че мазнините в храната в миналото са били избягвани и считани за главен фактор за сърдечни болести, изследванията са разкрили, че те могат да предложат някои изгоди за здравето.

AHA обаче предлага наситените мазнини да бъдат лимитирани до по-малко от 10% от общия банкет на калории. Въпреки че някои наситени мазнини – като тези в млечните артикули – може да нямат същия негативен резултат като наситените мазнини, които се намират в аленото месо. ( 1 ) ( 2 )

Все още пълномаслените храни могат да предложат преимущества пред тези с понижено наличие на мазнини или без мазнини. Обикновено са по-малко модифицирани и съдържат по-малко захар и въглехидрати.

Вижте 9 храни с високо наличие на мазнини, които са необикновено питателни.

1. Мазни риби

Мазната риба е необятно считана за един от най-питателните налични източници на скотски протеин. Това включва риба като сьомга, пъстърва, скумрия, сардини и херинга.

Тези риби са заредени с потребни за сърцето омега-3 мастни киселини, висококачествени протеини и многообразие от витамини и минерали. ( 1 ) ( 2 )

Изследванията демонстрират, че постоянната консумация на мазна риба може да усъвършенства когнитивната функционалност, да помогне за контролиране на равнищата на кръвната захар и да понижи риска от сърдечни болести. ( 3 ) ( 4 ) ( 5 )

Ако не можете да ядете риба, приемането на добавка с рибено масло може да бъде потребно. Рибеното масло от черен дроб на тресчица е най-хубавото. Съдържа всички омега-3, от които се нуждаете, както и много витамин D.

2. Цели яйца

Целите яйца се смятаха за нездравословни, защото жълтъците са с високо наличие на холестерол и мазнини.

Въпреки това, нови изследвания демонстрират, че холестеролът в яйцата не въздейства негативно върху холестерола в кръвта, най-малко не при множеството хора. ( 6 ) ( 7 )

В допълнение, яйцата са извънредно богати на хранителни субстанции, съдържащи многообразие от витамини и минерали. Един образец е холинът, хранително вещество, от което мозъкът се нуждае, само че 90% от хората не получават задоволително от него. Едно яйце (50 грама) обезпечава 27% от ПДП (препоръчителния дневен прием) на холин. ( 8 ) ( 9 )

Яйцата също са благоприятна храна за намаляване. Те са с високо наличие на протеини, което може да ви помогне да останете по-сити сред храненията и да намалите непотребните калории. ( 20 )

Яйцата могат да бъдат здравословно допълнение към всяка диета за намаляване.

3. Авокадо

Авокадото е неповторимо в света на плодовете. Докато множеството плодове съдържат предимно въглехидрати, авокадото е цялостно с мазнини.

Всъщност авокадото е с към 80% мазнини, което го прави даже с по-високо наличие на мазнини от множеството скотски храни. ( 21 )

Авокадото също е измежду най-хубавите източници на калий, осигурявайки 15% от дневната стойност (ПДП) на порция от 150 грама. В допълнение, те са цялостни с антиоксидантни съединения. ( 22 )

Освен това едно изследване, включващо 45 мъже и дами, откри, че потреблението на едно авокадо на ден в продължение на 5 седмици има удобен резултат върху холестеролния профил на участниците. ( 23 )

Те също са чудесен източник на фибри, които оферират голям брой изгоди за храносмилането, здравето на сърцето и ръководство на тежестта.

4. Сирене

Сиренето е изненадващо питателно, макар съмнителната си известност.

То е превъзходен източник на калций, витамин B12, фосфор и селен и съдържа доста други хранителни субстанции. ( 24 )

Освен това е богато на протеини, като към 30 грама сирене съдържа 6 грама протеин, съвсем колкото чаша мляко. ( 25 )

Сиренето, сходно на други млечни артикули с високо наличие на мазнини, също не наподобява да покачва риска от сърдечни болести – както се смяташе преди. ( 26 )

5. Черен шоколад

Черният шоколад е питателна храна, маскирана като вкусно лакомство. Има доста високо наличие на мазнини, като мазнините съставляват към 65% от калориите. ( 27 )

В допълнение, тъмният шоколад съдържа фибри и няколко забележителни хранителни субстанции, в това число желязо и магнезий, които някои хора може да имат усложнения да си набират задоволително. ( 28 ) ( 29 )

Освен това е зареден с антиоксиданти като ресвератрол, същият антиоксидант, който придава на аленото вино изгодите за здравето, и епикатехин, който може да има свойства срещу стареене и възстановяване на продуктивността. ( 30 ) ( 31 ) ( 32 )

Важно е да изберете мрачен шоколад с минимум 70% какао, защото другите разновидности са с по-високо наличие на добавена захар и по-ниско наличие на хранителни субстанции и антиоксиданти, които черният шоколад обезпечава.

6. Ядки

Ядките са необикновено здравословни. Те са с високо наличие на здравословни мазнини и фибри и са добър растителен източник на протеини.

Ядките също съдържат витамин Е и са заредени с магнезий, минерал, който множеството хора не получават задоволително. ( 33 )

Проучванията демонстрират, че хората, които ядат ядки, са по-здрави и имат по-малък риск от разнообразни болести. Това включва затлъстяване, сърдечни болести и диабет вид 2. ( 34 )

Здравословните ядки включват бадеми, орехи, ядки от макадамия и доста други.

7. Семена от чиа

Семената от чиа нормално не се считат за „ мазна “ храна, само че 30 грама семена от чиа в действителност съдържа 11 грама мазнини. ( 35 )

Освен това съвсем всички въглехидрати в семената от чиа са фибри – тъй че по-голямата част от калориите в тях в действителност идват от мазнини. ( 36 )

Това също не са просто мазнини. По-голямата част от мазнините в семената от чиа се състоят от здравословната за сърцето, съществена омега-3 мастна киселина, наречена алфа-линоленова киселина (ALA). ( 37 )

Семената от чиа също могат да имат доста изгоди за здравето, като намаление на кръвното налягане и противовъзпалителни резултати. ( 38 )

Освен това са невероятно питателни. Освен че са заредени с фибри и омега-3, семената от чиа са цялостни и с хранителни субстанции. ( 39 )

8. Екстра върджин зехтин

Друга мазна храна, за която съвсем всички са съгласни, че е здравословна, е необработеният зехтин. Има високо наличие на олеинова киселина, мастна киселина, която предлага някои мощни противовъзпалителни свойства. ( 40 )

Тази лой е главен съставен елемент на средиземноморската диета, за която е потвърдено, че има множество ползи за здравето във връзка с здравето на сърцето, ръководството на кръвната захар и тежестта. ( 41 ) ( 42 )

Той е извънредно повсеместен при готвене, само че в действителност свети на печени зеленчуци и в домашно приготвени салатни сосове.

9. Пълномаслено кисело мляко

Пълномасленото българско кисело мляко е богато на хранителни субстанции. То има същите значими хранителни субстанции като другите млечни артикули с високо наличие на мазнини.

Въпреки това, то също е заредено със здравословни пробиотици, които могат да имат мощен резултат върху вашето здраве.

Проучванията демонстрират, че киселото мляко може да усъвършенства здравето на храносмилането и даже може да помогне за контролиране на тежестта и понижаване на риска от сърдечни болести. ( 43 ) ( 44 ) ( 45 )

Освен това проучванията демонстрират, че пълномаслените млечни артикули нямат негативни резултати върху здравето спрямо млечните артикули без мазнини или с понижено наличие на мазнини.

Заключение

Въпреки че в миналото се смяташе, че храните с високо наличие на мазнини са с ниско наличие на хранителни субстанции, в този момент проучванията демонстрират, че някои мазнини не основават негативните опасения за здравето на сърцето, както се смяташе преди.

Освен това храните с естествено високо наличие на мазнини могат да предложат сходни изгоди за здравето на своите нискомаслени храни, като в същото време са по-малко обработени.

Въпреки че са с по-високо наличие на калории, храните с високо наличие на мазнини в този лист могат елементарно да бъдат част от богата на хранителни субстанции диета, основана на пълноценни храни.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР