Въпреки че летният сезон е най-активен в момента, новата антиинфлационна

...
Въпреки че летният сезон е най-активен в момента, новата антиинфлационна
Коментари Харесай

Хотелиерите са скептични за ваучерите заради забавяне на плащанията

Въпреки че летният сезон е най-активен сега, новата антиинфлационна мярка - заплащането с ваучери за храна за престоя в хотел и други разноски по почивката, към момента не работи. Тази опция беше въведена още при започване на юли, само че компаниите, които издават и осребряват ваучери, занапред стартират да подписват контракти с хотелиери и туроператори. Плащаме с ваучери за храна пътешестване в чужбина и туристически услуги.

Работници и чиновници, чиито работодатели им дават този бонус към заплатата, даже и да желаят да се възползват от новата опция, не могат да ревизират авансово кой хотел е сключил контракт и приема купони. На уеб страниците си фирмите-оператори на ваучери не са разгласили хотелите, с които работят. Министерството на туризма пък още не е почнало рекламна акция, а след края на постоянния кабинет предходната седмица към този момент не е и ясно по кое време ще стартира популяризирането на туристическите ваучери.

Голяма част от хотелиерите са скептични поради големите закъснения, с които страната се разплаща по разнообразни ограничения. " След обстановката към украинските жители и забавените заплащания за настаняването им, малко мъчно към този момент да се спогодим и да работим с страната. Предпочитам парите да дойдат в този момент, никой не има вяра на страната ", уточни пред economic.bg Веселин Налбантов, притежател на хотел в Слънчев бряг и началник в Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Бизнесът няма концепция по какъв начин ваучерите за храна ще се употребяват за туризъм.

През юни някои хотелиери към момента не бяха получили цялостните обезщетения за настанените бежанци за март и април. За май държавната помощ занапред се превежда. Преди това ковид-помощите за туристическия отрасъл се получаваха с над половин година забавяне. Според Налбантов обстановката с ваучерите ще бъде същата - няма да има изясненост по кое време хотелиерите ще си получат парите.

Други хотелиери също въобще не са осведомени по какъв начин работи ваучерната система. " Кой ще ги осребрява тези ваучери? Няма изясненост по този проблем. Ние закъсваме за пари, те ни натрисат някакви ваучери ", разяснява Румен Мончев, притежател на хотел в Слънчев бряг. Според него хората, получаващи подобен вид ваучери, е по-добре да ги обменят и да заплащат в хотелите кеш. По думите му ваучерите са следващото затруднение и спомагателни разноски.

Ваучерите за храна, които може да се употребяват и за заплащане на туристически услуги, обаче не са държавна помощ. Те са средства, дадени от работодателите към главните заплати, освободени от налози и осигуровки. Данъци и осигуровки върху тези спомагателни суми не дължат и самите служащи. Купоните се осребряват от профилирани компании - оператори на ваучери, които подписват контракт както с работодателя, по този начин и със съответния търговец. Единствено страната дефинира всяка година размера на оптималната необлагаема сума, която един чиновник да получи месечно и годишната квота на всички предоставени ваучери. Тази година двете суми бяха рекордно повишени - месечната стана от 80 на 200 лева, а годишната квота - до над 1 милиарда лева Ваучерите за храна скачат до 200 лв..

" Летният сезон към този момент е изгубен за прилагане на туристическите ваучери, доста е късно за тази мярка ", счита Павлина Илиева, ръководител на сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници " Обединение " Бъдеще за туризма ". По думите ѝ в множеството случаи туристическият артикул се предплаща на ранни резервации, не може мяркат да е сполучлива и да има интерес, без предварителна разяснителна акция.

" Но да се задоволим с това, което имаме, и да се съсредоточим върху късия период, който ни остава ", съобщи Илиева и акцентира, че мярката ще може да се употребява и след летния сезон за СПА почивки или за зимния сезон, само че е значимо да се посочи, че тя е написана единствено за тази календарна година. Това по думите ѝ значи, че туризмът има доста къс период да се възползва от нея. Плащаме с ваучери за храна и почивката.

Преди всичко ролята на ваучера е директна поддръжка за бюджета на хората. Заради високата инфлация от тази година наред с по-висок месечен таван и по-голяма годишна квота, бяха разширени и опциите за разплащане с ваучери - с изключение на хранителни артикули с тях да се заплащат и сметки за ток, парно, вода, културни занимания - спектакъл, кино, а в този момент и туризъм във всичките му форми - екскурзии, хотели, изхранвания, СПА процедури и други Все още обаче с ваучери за храна е невероятно да се заплащат и сметки за ток, вода и парно, защото комуналните компании отхвърлят да работят с тях. Плащането на ток, вода и парно с ваучери за храна се оказа илюзия.

Засега единствено курортът " Албена " е към този момент приема разплащания за хранене и настаняване с ваучери за храна, издадени от компаниите " Содексо ", " Томбоу " и " Кауфланд Сървис ". На уеб страницата на морския комплекс е оповестен лист с над 20 хотела и ресторанта, които работят с ваучерите на трите компании. Единствено предплатеното заплащане при резервация се прави с банков превод, банкова карта или компания за платежни услуги. Остатъкът от дължимата сума може да се заплати на място при настаняване в хотела с ваучер за храна или смесено заплащане - ваучер и пари в брой или с карта. С ваучери може да се заплащат и консумация в множеството заведения за хранене в морския курорт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР