Въпреки че комитетът JEDEC още не е утвърдил DDR5 стандарта

...
Въпреки че комитетът JEDEC още не е утвърдил DDR5 стандарта
Коментари Харесай

Cadence и Micron започват масовите продажби на DDR5 памети през 2019 година

Въпреки че комитетът JEDEC още не е утвърдил DDR5 стандарта за оперативна памет, Cadence и Micron към този момент започнаха работа върху 16 Gb DDR5 чипове. Компаниите оповестиха, че ще стартират всеобщото произвеждане на новите памети в края на 2019 година. А наскоро двата производителя показаха лабораторни мостри на контролер на DDR5-4400 оперативна памет.

Главното достолепие на новата DDR5 оперативна памет спрямо предходната е повишената пропускателна дарба. Новите чипове ще работят с тактова периодичност от 4266 до 6400 MHz при понижено до 1,1 V захранващо напрежение. Предполага се, че на плочките памет ще се позволява слагането на регулатори на напрежението.

Cadence показа, че при съпоставяне на DDR4-3200 и DDR5-3200 паметите, към този момент се следи нарастване на пропускателната дарба с 1,36 пъти, освен това при идентична тактова периодичност. А като се има поради, че DDR5 паметите могат да работят с по-високи честоти, то можем да кажем, че новата RAM ще бъде доста по-бърза.

Що се отнася до комерсиалното потребление на DDR5 паметта, нейното всеобщо разпространяване се чака да стане през 2020 година.

Интересно е, че точно през 2020 година AMD има намерение да предложи наследника на архитектурата Zen.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР