Въпреки че коледните пости са в стихията си, това не

...
Въпреки че коледните пости са в стихията си, това не
Коментари Харесай

Никулден е! Сложете си люспа от шарана в портфейла, за да ви донесе пари

Въпреки че коледните пости са в стихията си, това не важи с цялостна мощ за ден като днешния. Имаме поради, несъмнено, нейно величество рибата. Днес нейната консумация даже се позволява, дори задължава. Още повече че Никулден е към този момент дебаркирал и обичаният морски подарък към този момент е в тигана. Но преди да му се насладим в края на деня, дано да си напомним кой в действителност е свети Николай и какви ритуали и обичаи съблюдаваме от незапомнени времена до през днешния ден?

Свети Николай Мирликийски Чудотворец, прочут още и като Свети Никола, е източноримски свещеник, свещеник на град Мира, който бил прочут с отявлената си битка против езичеството и арианството. Още като юноша той наследил огромно благосъстояние от татко си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.

Винаги откликвал с подготвеност при всеки вик за помощ. Притежавал целебни качества, заради което го наричали Чудотворец. След гибелта си е уважаван като настойник на децата, моряците, риболовците, търговците, банкерите, бъчварите, фармацевтите и пандизчиите.

За разлика от множеството светци Николай не бил страдалец в дословния смисъл на думата. Той доживял до дълбоки старини и умрял на напреднала възраст с щастливата мисъл, че е съумял да помогне на толкоз доста хора през живота си.

До наши дни са достигнали голям брой митове, най-известните от които са тези за спасението от бурята, спасението на трите девици и спасението на трите деца.

Традиции и поверия за Никулден

Според националните поверия точно Свети Никола носи първия сняг, падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима идва точно след 6 декември.

По традиция на този празник се подготвя риба. Често се избира шаран, поради огромните люспи - колкото по-големи, толкоз по-голямо благосъстояние в на жителите на дома ще донесат те. Преданията споделят, че Свети Никола избавил една пробита лодка от поглъщане като запушил дупката точно с шаран - това е повода обичайно, точно тази риба да участва на празника.

Според поверието, в случай че настъпите люспа, някой от къщата ще се разболее. В някои краища на страната се има вяра, че люспите от шарана би трябвало да се запазят. Това ще донесе здраве и благополучие на жителите на дома. Нито една люспа обаче не би трябвало да се подарява на никого отвън фамилията.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - с цел да носи пари през цялата година. 

Костта от главата, която прилича кръст, се резервира за лек срещу детски заболявания.

Цялото семейство се събира на трапезата, а тя не се подвига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с огромната лъжица и посетители гощава. ” - споделя националната приказка.

Някога на никулденската софра наложителен бил рибникът (шаран изпечен в тесто) и обредният самун (в другите обитаеми места се назовава никулски самун, колак, боговица, светец), които се осветявали.

Освен наложителната риба на масата участват и други постни ястия - постни сърми и пипер с ориз, фасул, варена царевица, жито и други.

Когато се прави нова лодка, в нея би трябвало да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете.

На 6 декември имен ден честват Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния...

Честито на имениците!

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР