Въпреки че кината в по-голямата част на Европа, а отскоро

...
Въпреки че кината в по-голямата част на Европа, а отскоро
Коментари Харесай

Рестартът на Холивуд се отлага... незнайно за кога

Въпреки че кината в по-голямата част на Европа, а неотдавна и Китай, са към този момент отворени и културният плакат се пробва страхливо - съгласно противоепидемичните ограничения - да навакса пропуснатото от март месец насам, за Холивуд ярко бъдеще не се обрисува. Докато коронавирусът продължава да бушува в Съединени американски щати, фабриката за фантазии е изправена освен пред невиждано дълга насилствена почивка (такава не е имало нито поради войните, нито поради Испанския грип), само че и пред неизчислими финансови загуби. Пропуснатите изгоди на студиата за последните пет месеца възлизат на милиарди, а не наподобява доста евентуално кинопоказът да се възвърне в естествени граници до края на годината.

Признак за това са известията от " Уорнър " и " Дисни ", които отложиха своите дълго чакани летни министър председатели последни... за сметка на това не за съответна дата, а някъде за неопределеното бъдеще.

Киноманите с неспокойствие чакаха премиерата на " Тенет " - новия филм на Кристофър Нолан, да постави завършек на упованието и да излезе в средата на юли. Неговата премиерна дата гордо стоеше самотна в календара дори откакто всички други анулираха летните си министър председатели в очакване на по-добри дни. Дори за " затопляне " бяха планувани юбилейни прожекции на " Генезис ", който излезе тъкмо преди 10 години, а българските кина и сега въртят последните му два кино лентата " Дюнкерк " и " Интерстелар ". 

" Тенет " обаче първо бе отсрочен с две седмици - за края на юли, след това с четири, а най-после от " Уорнър " обезверено оповестиха, че го отсрочват " indefinitely " - тоест, за неопределеното по-добро бъдеще, което никой не може да предвижда по кое време ще пристигна. Явно живеем в много скептичен приказен филм.

Същото се случи и с " Мулан " на " Дисни " - игралният римейк от анимационния шлагер от 1998 година, който по първичен проект трябваше да излезе още на 27 март. Първото отсрочване бе за 24 юли, второто - за 21 август, а в този момент...

Тъй като сюжетът и персонажите в него са азиатски, компанията бе отправила поглед към азиатския пазар. И в действителност, 20% от киносалоните в Китай (около 2400 на брой) към този момент одобряват гости, а през днешния ден отварят и тези в Пекин. Но епидемиологичната конюнктура в Съединени американски щати не разрешава на " Дисни " да рискува своите 200 милиона $ вложения във филм, от който е очаквала неколкократна възвръщаемост. 

Днес бе оповестено и че почитателите ще почакат до идната година за продълженията на " Нито тон " и " Топ Гън ". Те са на " Парамаунт ", едвам от най-предпазливите и консервативно планиращи компании в американската киноиндустрия. Първият филм е измежду най-големите каръци на годината - неговата тържествена премиера мина безусловно в навечерието на локдауна, формалните лица съумяха да го изгледат, отзивите бяха чудесни, също както и за напрегнатия оригинал отпреди две години. Публиката обаче няма да види " Нито тон 2 " преди 21 април следващата година. 

За юли 2021-а пък е преместена премиерата на " Топ Гън " - продължението на класическата пилотска драма с Том Круз от 1986 година, което трябваше да излезе по Коледа 2020.

Очевидно Холивуд не чака завръщане на бял кон преди края на годината. Може единствено да се допуска какви ще бъдат последствията от това в дълготраен проект. Може пък Мартин Скорсезе да е благополучен, че " Марвъл " и сходните им са на път на банкрутират...

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР