Въпреки че жените са повече от половината от населението на

...
Въпреки че жените са повече от половината от населението на
Коментари Харесай

Жените и традиционните ценности в предизборната кампания

Въпреки че дамите са повече от половината от популацията на България – 51,5%, тяхното място в предизборната акция и в стратегиите на кандидатите далеч не е показано по заслужен метод. Те най-често са политическа тематика само като притежателки на детеродни органи, получаващи отпуска и финансови обезщетения, до момента в който са в майчинство. Отделни партии ги загатват като жертви на принуждение или като човеци с репродуктивни усложнения, за чието лекуване страната би била склонна да отпусне пари.

Един избирателен клип за мен като жена е изключително позорен. В него потвърдена наша актриса със угрижен глас споделя: " Спряхме Истанбулската спогодба ". Това е все едно каже:

" Нехаем за насилието над дами и за насилието, учредено на пола като цяло. Не ни интересува какво се случва с жертвите, нямаме проблем с трафика на хора, все едно ни е дали законите в страната са съответни и какъв брой живота отлитат окончателно - делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се. "

Това е образец по какъв начин няма за какво да се сърдим на партиите, че подценяват дамите и въпросите за тъждество и равнопоставеност, тъй като ние сами подценяваме себе си и даже с горделивост го заявяваме от екраните на националните медии. А чакаме и да получим доверие и гласове в подмяна. 

Блестящ анализ по въпроса намираме в публикация на ПР специалиста Любомир Аламанов. С негово разрешение публикуваме текста, тъй като е значимо да разсъждаваме върху тези въпроси, изключително в случай че желаеме дъщерите, а и синовете ни да живеят в по-справедлив и съразмерен свят.

Тъжна приказка за тотална нелепост

" Има дами, които се издигат в кариерата си, реализират триумфи, желаят да станат депутати, дори да ръководят страната. И всичко това с помощта на демократичната народна власт и правата, които тази народна власт е дала на дамите.

Част от същите тези дами вършат предизборна акция срещу демократичната народна власт, срещу правата на дамите, срещу опцията дамите да бъдат равнопоставени с мъжете. Много от тях залитат по хрумвания като " обичайни полезности ", " изконни полезности ", " християнски полезности "  и други звучащи патриотично изречения.

За да помогнем на тези дами, които се стремят към места в Парламента на крилете на патриотизма, на драго сърце да напомним какви са били изконните обичайни полезности:

" Избиратели по времето на Първото Велико национално заседание (1879 г.) са всички български жители, навършили 21 години с политически и цивилен права. Не е категорично записано, че право да гласоподават имат единствено мъжете, тъй като по това време това изискване се приема по дифолт.

• Първата петиция до Народното събрание да се дадат изборни права на дамите в България е от 1909 година

• Чак през 1938 година получават право да гласоподават дамите, които са омъжени, вдовици или разведени. Те обаче нямат право да бъдат избирани.

• Пълни изборни права дамите получават през 1944 година

Според Търновската конституция избираемите би трябвало да са български жители, навършили 30 години и за тях има условие да са грамотни. Тук също не се прецизира, че би трябвало да са мъже, тъй като създателите са считали, че и това се подразбира. "

(всичко това е на уеб страницата на Народното събрание)

Да обобщим. Днешни дами-кандидат-депутати желаят да се върнат полезностите, в които:

• мястото на дамата е сред мивката и миндера;

• дамата не може да има " кариера " ;

• дамата не е пълновръстен човек;

• дамата не може да взе участие в ръководството на държавата;

• дамата дори не може да избира кои мъже да управляват;

• дамата по някое време получава някои права, само че единствено в случай че е вързана към мъж, другояче не.

Дами, съществено ли това желаете? Сериозно ли дами с кариера желаят да станат депутати на гребена на мътна пяна от псевдопатриотарски нелепости за лишаване права на дамите, с което биха си лишили личните си права да избират и да бъдат избирани? Сериозно ли желаете такава нелепост?

Една жена целеустремено да желае да е единствено безправна фигура, да е единствено утробен репликатор, да е единствено нисше създание (най-добрия другар на индивида, само че след кучето, както се майтапиха мачовците преди десетилетия), може да се квалифицира като тотална нелепост. Казах ви, тъжна приказка…

Какво би предиздвикало една жена да се откаже от политическите и гражданските си права? Лична тъпотия или политическа машинация, за зомбиране на гласоподаватели и влизане в Народното събрание? Решете сами. Но не предлагам да гласувате за партии или обединения, които имат такива претенденти. От акцията е ясно, че са подготвени на всичко, с цел да са във властта.

Изборите идват. Мислете. "

*Любомир Аламанов е информационен специалист, ръководещ сътрудник в организацията за типичен и новаторски информационни услуги SiteMedia Consultancy. Съосновател на Българската асоциация на ПР организациите и член на Българското сдружение за връзки с обществеността. Работи в областта на връзките повече от 20 години. Две следващи години най-голямата международна организация на ПР-агенции и национални асоциации International Communications Consultancy Organization (ICCO) го номинира за PR Leader за целия свят в Global Awards 2018 и 2019.  Носител е на Honorable Mention за CEO of the Year 2019 на влиятелните PR Platinum Awards 2019. 

 
Как Covid-19 засегна дамите в Европа
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР