Въпреки че Ислямска държава като цяло е победена в Ирак,

...
Въпреки че Ислямска държава като цяло е победена в Ирак,
Коментари Харесай

Раните от "Ислямска държава" все още са дълбоки в бежанските лагери в Ирак

Въпреки че " Ислямска страна " като цяло е победена в Ирак, мнозина от разселените хора, които наброяват 2.2 милиона и живеят в бежански лагери, към момента усещат хватката на екстремистката формация и споделят, че се опасяват да се върнат по домовете си.

Найма Сюлейман Хасан е обезверена. Шестдесет и пет годишната жена, облечена в кафява тога и бяла кърпа, стои пред палатката си и непрекъснато удря главата си с ръце. " Загубихме всичко ", повтаря тя, молейки се на Бог. Зад нея до ръба на палатката стои влажен долап. Предишния ден е валяло в бежанския лагер Кабарто в следения от кюрдите Северен Ирак и цялата мебелировка на фамилията й е наводнена.

Вътре те метат водата от бетонния под. Тя споделя, че това се случва за трети път. В лагера няма нито работа, нито пари. Тя получава единствено 15 $ на месец. " Дори не мога да си купя кг домати ", споделя Найма и прибавя, че скоро настава рамазанът.

Мизерно битие

Войната против терористичната организация " Ислямска страна " опустоши огромни елементи от Ирак, а изключително мощно наранени са северът и западът на страната. Възстановяването е внушителна задача.

Общо 2.2 милиона вътрешно разселени хора, главно от регионите Синджар и Мосул, водят мизерно битие надалеч от вкъщи.

Въпреки че иракската войска като цяло прогони " Ислямска страна " от териториите, следени от нея през 2017 година, в това число град Мосул, групировката към момента държи обособени анклави в пустинните региони на Западен Ирак.

Бежанските лагери са подложени на рискови климатични условия. През зимата вали доста и температурите падат съвсем до нулата, а през лятото могат да скочат до 50 градуса по Целзий. В лагера Кабарто покрай град Дохук 26 хиляди бежанци са приютени в палатки от по 24 квадратни метра. Те са избягали от домовете си, с цел да се спасят от " Ислямска страна ". Повечето са язиди и към половината са деца.

Геноцид

Според Организация на обединените нации от 2016 година етническото малцинство е станало жертва на геноцид, осъществяван от " Ислямска страна ".

Много от тези разселени хора живеят в бежанския лагер с години. Построяването на пречиствателна станция за вода бе приключено едвам наскоро. Преди това отпадните води и екскрементите се оттичаха в открити канали. И при все това имат електричество, питейна вода и учебни заведения, вероятностите в миналото да съумеят да се върнат по домовете си са дребни.

Найма Сюлейман Хасан и фамилията й живеят тук от четири години. Те спят върху рогозки, които разстилат на пода всяка вечер. Тя и нейното семейство са мюсюлмани сунити и идват от планината Синджар. Хасан наскоро се пререгистрира в лагера за още три години. Тя би желала да се върне вкъщи, само че се плаши. " Страхувам се от геноцид ", споделя тя.

Когато произнася думите " Ислямска страна ", тя внезапно притихва и може единствено да шепне. Тя и фамилията й се опасяват, че някогашните й съседи язиди и шиити ще й потърсят отмъщение, в случай че се върне вкъщи. Военните триумфи на " Ислямска страна " през 2014 година бяха вероятни само с поддръжката на сунитите, мнозина от които към момента симпатизират на групировката.

Язидите, въпреки това, не престават да се опасяват от омразата на сунитите, споделя Идо Баба Шейх. " Проблемът е, че идеологията на " Ислямска страна " е към момента в главите им ", споделя шестдесет и три годишният Идо в основния язидски храм в Лалиш, където брат му е набожен водач на общността, брутално преследвана от " Ислямска страна ".

Много иракчани са надалеч от връщане към естествения живот; тиранията на " Ислямска страна " освен унищожи здания и инфраструктура, а също остави след себе си доста потърпевши хора.

" Травмата е доста дълбока ", споделя немският министър на развиването Герд Мюлер. При неотдавнашно пътешестване из Ирак Мюлер беше главно угрижен за връщането на иракските бежанци, които в този момент живеят в Германия.

Според Идо Баба Шейх обаче е прекомерно рано да се мисли за връщане вкъщи. Всъщност страхът на християните и язидите от някогашните им съседи е толкоз огромен, споделя той, че мнозина към момента напущат Ирак. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР