Въпреки че има официална версия, все още не е ясно

...
Въпреки че има официална версия, все още не е ясно
Коментари Харесай

Половин век от смъртта на Гагарин: Мистерията остава

Въпреки че има публична версия, към момента не е ясно по какъв начин е умрял първият човек отишъл в космоса.

Официално Юри Гагарин умира в самолета, поради атмосферните условия, само че 50 години по-късно, кончината на първия човек в космоса остава държавна загадка, покрита с тайнственост.

Сутринта на 27 март 1968 година Юри Гагарин се приготвя за подготвителен полет със своя аероплан Миг-15 на летище Чакаловски, покрай Москва, напомня си сътрудника му от това време Владимир Аксьонов.

" С Юри консултирахме едни и същи лекари, слушахме една и съща прогноза за времето, тъй като моето политане бе планувано един час след неговото ", споделя той пред Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Полетът на Аксьонов, който по това време е на 34 година, обаче е анулиран: след оповестяване на завръщането им в базата, нито Гагарин, нито вторият му водач Владимир Серьогин на 45 година, не дават отговор на радио връзката. Хеликоптерите, които отиват да ги търсят, бързо оповестяват, че са разкрили парчета от самолета на 65 км от летището. Тялото на Гагарин е намерено на идващия ден.

74-годишният Сергей Кравчински, тогава млад конструктор на галактически кораби, си спомня за деня, в който научава тъжната вест.

" Чухме зов в коридора: момчета Гагарин е мъртъв ". Беше потрес, дамите плачеха ", напомня си той.

За първи път в историята на Съюз на съветските социалистически републики ще има ден на народен печал за човек, който не е държавен глава. Конструкторите към този момент знаеха, че Гагарин е имал проблем с кацането малко по-рано, до момента в който се е обучавал с Миг-а. Комисията, която правеше следствието, бе объркана. Според формалната версия, екипът на самолета е направил неочаквана маневра поради " смяна в атмосферното състояние ", което е провокирало злополуката на изтребителя.

" Докладът на формалната комисия, който е от 29 тома, в никакъв случай не е бил оповестен, което е предиздвикало сътрудниците и специалистите да стартират свое лично следствие ", споделя историкът Александър Глушко.

Навремето се разказваха най-налудничавите истории към гибелта на първия човек в космоса. Убит по разпореждане на Кремъл, бил ревнуван поради известността си, похитен от извънземни, да не приказваме за версията за маскарад предопределен да симулира гибелта му, с цел да бъде настанен в психиатрично поделение... През 2011 година, с цел да се отпразнуват 50-години от първия полет на Гагарин в космоса на 12 април 1961 година Кремъл заяви, че подвига завесата към гибелта на първият космонавт. Според новите открития " една от евентуалните аргументи " за самолетната злополука била съществуването на балон ", който Гагарин и Серьогин се опитвали да избегнат преди да изгубят надзор върху самолета.

" Една от евентуалните аргументи. Тази формула не значи нищо. И нито един документ от 29-те тома на следствието въобще не е оповестен в цялостен размер " акцентира историкът Александър Глушко.

За него тайната за случая с Гагарин има за цел да " скрие дефектите в организацията и дисфункцията на руския галактически бранш ", който по това време бе самият знак на руския триумф.

" Без да се знае истината и заради липса на такава, слуховете се умножават и не престават да циркулират и през днешния ден ", споделя още той.

Има и други версии, една от тях е на Алексей Леонов.

" Родителите ми ме уверяваха, че Гагарин е мъртъв, тъй като е бил пийнал ", спомня си Александър Володко, служител на реда от Новокузнецк в Сибир.

Роден година след гибелта на Гагарин, Александър, който посети музея на Космическото завладяване в Москва, би желал " най-сетне да се знае истината ". Противно на родителите му, той споделя друга версия за гибелта на Гагарин, която в действителност пази космонавтът Алексей Леонов и който я споделя след краха на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година Според Леонов, който е член на анкетната комисия през 1968 година, аероплан Сухой, който не е трябвало да бъде там, минава траекторията на Миг-а на Гагарин на по-малко от 20 метра от самолета му. Преминавайки звуковата преграда, водачът е провокирал космонавтите да се върнат и да се разбият.

" Видях декласифициран документ, който удостоверява /тази теза/ ", твърди 83-годишният Алексей Леонов пред съветската организация РИА Новости през юни и добавя, че комисията е скрила истината, с цел да отбрани оживелия водач.

Той отхвърля да разкрие самоличността му и споделя единствено, че става въпрос за " добре прочут " човек, който през днешния ден е " възрастен и болен ".

" Вече не е загадка. Става въпрос за немарливост и нарушаване на навигационните правила ", сподели в умозаключение Леонов. " Докато формалните документи не се оповестят обществено, това изказване просто остава една догадка ", споделя от своя страна историкът Глушко.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР