Въпреки че хората винаги са разбирали смисъла на това да

...
Въпреки че хората винаги са разбирали смисъла на това да
Коментари Харесай

История и произход на нулата

Въпреки че хората постоянно са разбирали смисъла на това да „ нямаш нищо “ и на самото „ нищо “ като цяло, концепцията на цифрата 0 е относително нова. Тя се развива изцяло в Индия някъде през към 5 век. Преди това математиците изпитват компликации в изчисляването на елементарни аритметични уравнения. Днес смисъла на нулата, както като цифра, по този начин и като обозначение на неналичието на някакво количество, ни разрешава да правим математически пресмятания и да използваме компютри.

„ Нулата, постоянно обсъждана като една от най-големите нововъведения в човешката история, е в основата на актуалната математика и физика, както и оста, с помощта на която се развиват технологиите “ – споделя Питър Гобетс, член на фондацията ZerOrigIndia Foundation в Холандия, която изследва произхода на цифрата нула.

Нулата като идея се развива без значение в разнообразни цивилизации по света. Вавилонците употребяват бройната система на шумерите – първите хора в света, които развиват своя бройна система. Разработена преди към 4000-5000 години, тя е позиционна система – при нея цената на цифрата зависи от позицията й по отношение на другите числа.

Бройната система на шумерите минава през Акадската империя и доближава до Вавилон през към 300 година пр.н.е. Там се появява знак, който е сурогат – метод да се покаже, че да вземем за пример в цифрата 2025 на мястото на стотиците няма цифра. Първоначално вавилонците оставят празно място, само че когато това става прекомерно объркващо, те стартират да прибавят знак – сходен на триъгълник, посредством който се означавало празното място. Въпреки това, те не развиват концепцията за нула като цифра.

600 години по-късно и на хиляди километри от Вавилон, маите развиват концепцията за нулата и я употребяват в техните комплицирани календарни системи. Макар че са математици с големи знания, те в никакъв случай не са употребявали нулата в уравнения.

Някои учени настояват, че вавилонският знак, с който значат празното място в цифрата, след години доближава до Индия, само че други признават приноса на индийците в основаването на нулата. Те считат, че математическата нула („ shunya ” на санскрит) е зародила от философията за празнотата или пустотата ( shunyata). Това би обяснило за какво другите цивилизации не са развили нулата като математическа идея “ – споделя Гобетс.

Според книгата „ The Crest of the Peakock, Non-European Roots of Mathematics ” на доктор Джордж Джоузеф, концепцията за нулата се появява за първи път в Индия през към 458 година. Той допуска, че санскритската дума за нула sunya, която значи „ празнина “, се свързва с думите за „ липса “ и „ минус “, открити в „ Ригведа “ – антична индийска сбирка от химни на санскрит. „ Ние считаме, че от там е зародила нулата като математически знак. А в този момент търсим моста, който свързва индийската философия с математиката. Нулата и нейните функционалности са дефинирани за първи път от Брахмагупта през 628 година. Той развива признака за нулата – точка, сложена под числата. Но самият той твърди, че не е основал нулата, тъй че тя би трябвало да е била към този момент позната на математиците от известно време “ – добавя Гобетс.

През идващите няколко века нулата доближава до Китай и Близкия изток. През към 773 година тя доближава до Багдад, където става част от Арабската бройна система, основаваща се върху индийската система. Математикът Мохамед ал-Хорезми предлага да се употребява дребен празен кръг при осъществяването на математически пресмятания, в случай че на това място няма цифра. Арабите назовават този кръг „ sifr ” или „ празен “. Нулата е от изключителна значимост в работата на ал-Хорезми, защото по-късно той става фамозен като бащата на алгебрата.

Нулата доближава и до Европа при арабско-ислямското завземане на Иберийския полуостров, а по-късно е развита от италианския математик Фибоначи, който я употребява, с цел да прави пресмятания без античното сметало абакус, което по това време е едно от най-разпространените средства за изчисление на аритметични уравнения.

Европейските религии в началото не одобряват използването на нула и я свързват със сатанизъм. Италианското държавно управление е съмнително към Арабската бройна система и не разрешава потреблението на нулата. Въпреки това, търговците не престават да я употребяват нелегално и потайно, а арабската дума за нула „ sifr ” по-късно се трансформира в основа на думата „ cipher ”, която значи освен не единствено „ цифра “, само че и „ код “/ “шифър “.

До началото на 1600-те години нулата е необятно употребена в цяла Европа. Тя е фундаментална за координатната система на Рене Декарт, а по-късно и за доста други световноизвестни математици. С годините нулата си проправя път до физиката, инженерството, компютрите и огромна част от финансовата и икономическа доктрина.

„ Концепцията за празнотата заема централно място в актуалната физика. Днес няма човек, който да не осъзнава удивителната й роля в живота на всички хора от света. “ – приключва Гобетс.

Източник: livescience.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР