Въпреки че глобалната епидемия от тютюнопушене е погубила много повече

...
Въпреки че глобалната епидемия от тютюнопушене е погубила много повече
Коментари Харесай

Глобалната епидемия от тютюнопушене погубва повече човешки животи от COVID-19

Въпреки че световната зараза от тютюнопушене е погубила доста повече човешки животи от COVID-19, ограниченията за ограничението ѝ наподобяват незадоволителни и непропорционални. Същевременно българските деца и младежи се подреждат на първите места по тютюнопушене, а новаторските артикули и нападателните акции на тютюневата промишленост съставляват все по-голяма опасност за тях. Това оповестиха Коалицията за живот без тютюнев пушек и Офисът на Световната здравна организация в България на 31 май 2020 година на взаимна конференция, отдадена на Световния ден без тютюнопушене.

Тютюнопушенето взема повече жертви от COVID-19 и заплашва повече младите и дейни групи от популацията, включително бъдещите майки, разгласи Христо Иванов, теоретичен помощник към Коалицията за живот без тютюнев пушек. Той показа данни от относително проучване сред COVID-19 и тютюнопушенето. Според проучването, за шест месеца заболяването е погубила 68 души в България, а в международен мащаб - 224 172. А тютюнопушенето е довело до гибелта на 11 048 души у нас и 3 532 583 по света.

“Въпреки че публичната и електорална поддръжка в България за решителни дейности против тютюнопушенето е равностойна, и даже надвишава, тази за ограниченията против COVID-19, решителността за ефикасни дейности за понижаване на жертвите от тютюнопушенето у нас наподобява несъразмерно по-малка от тази, демонстрирана по отношение на COVID-19 през първите 6 месеца на пандемията ”, акцентира Иванов. Същевременно българските деца и младежи на 11 и 15 години се подреждат на първо, а 13-годишните – на второ място по тютюнопушене през последните 30 дни измежду 45 европейски страни, сочат данни от отчет “На фокус: здравето и благополучието на юношите “ на СЗО, показани на конференцията.

Докладът показва резултати от проучването „ Поведение и здраве при деца в учебна възраст – HBSC “, което се организира на всеки четири години. Според данните, пушилите през последните 30 дни юноши на 11 година са 9%, а делът им доближава до 26% при 15-годишните момчета и 38% при 15-годишните девойки. “Данните за тютюнопушенето измежду децата са в действителност опустошаващи. Тази година тематиката на 31 май, избрана от СЗО, е “Защита на младежите от операциите на промишлеността и от приложимост на тютюн и никотин ”. И ние като общество сме длъжни да създадем всичко допустимо, с цел да ги предпазим от тази смъртоносна заплаха ”, разяснява доцент Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО в България.

“Една от сериозните закани пред младежите през днешния ден са новите тютюневи артикули, които промишлеността промотира с все по-привлекателни и нападателни реклами ”, предизвести доктор Гергана Гешанова. Тя съобщи, че са нужни строги регулации за този вид артикули като превантивна мярка и се базира на мнение на Международния съюз за битка с туберкулозата и белодробните болести. В поддръжка на предварителната защита на тютюнопушенето измежду младежите се изрече и Антоана Гочева, заместник-председател на Асоциацията на студентите медици в София и народен отговорник по публично здраве. За да отговори на систематичните, нападателни и продължителни тактики на тютюневата промишленост за привличане на ново потомство консуматори на тютюн, във връзка 31 май, Световната здравна организация разгласи акция в международен мащаб, която цели да защищити децата и младежите от смъртоносното влияние на тютюнопушенето. За повече информация: Д-р Гергана Гешанова, ръководител на УС на Коалиция за живот без тютюнев пушек, тел. 0882 374 000 Информация за Световния ден без тютюнопушене е налична и на специфичната страница на уеб страницата на Коалицията за живот без тютюнев пушек.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР