Въпреки че е втори по пазарен дял, Евроинс Румъния е

...
Въпреки че е втори по пазарен дял, Евроинс Румъния е
Коментари Харесай

Картел при "Гражданска отговорност" доведе до 53 млн. евро глоби в Румъния

Въпреки че е втори по пазарен дял, " Евроинс Румъния " е с най-малката санкция поради помощ към регулатора - с самопризнания и документи

© Георги Кожухаров Румънският антимонополен регулатор наложи санкция в размер на близо 53 млн. евро за координирано повдигане на цената на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " в интервала 2012 - 2016 година Санкционирани са всичките девет компании, предлагащи полицата на пазара в северната ни съседка, както и браншовата организация на застрахователите. Най-ниска е санкцията за българското отделение на " Евроинс иншурънс груп " - " Евроинс Румъния ". То е платило 1.3 млн. евро поради оказаното подпомагане при следствието на случая.

Глоба за пазара

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Повод за следствието е по-рязкото повдигане на наложителната автомобилна застраховка от приблизително 99 евро на 169 евро. Две години след формиране на производството румънският Съвет по конкуренцията (еквивалент на Комисията за защита на конкуренцията у нас) излезе с решение, с което постанова рекордна санкция на застрахователите. Тя се поделя сред деветте участника на пазара на " Гражданска отговорност ", както и съсловната организация. Най-високи са санкциите на локалните поделения на интернационалните компании Allianz (43.44 млн. леи, или 9.3 млн. евро), Omniasig Vienna Insurance Group (40.53 млн. леи, или 8.7 млн. евро), Asirom Vienna Insurance Group (36.97 млн. леи, или 7.9 млн. евро) и Groupama (35.38 млн. леи, или 7.6 млн. евро). Местните Astra и Carpatica са с по-ниски наказания, надлежно 4.7 млн. евро и 5.7 млн. евро, поради по-късия интервал на осъществяване на нарушаването поради отнетите им лицензи.

По-ниски санкции са наложени на локалните поделения на Generali (21.45 млн. леи, или 4.6 млн. евро) и на Uniqa (13.57 млн. леи, или 2.9 млн. евро), а " Евроинс Румъния " е с санкция 6.35 млн. леи, равняващи се на 1.3 млн. евро, макар че съгласно личните й доклади е №2 на пазара на общо обезпечаване в Румъния. Причината е в оказаното подпомагане на проверяващите посредством цялостни самопризнания и даване на документи. Това води до понижение на глобата, която в Румъния може да бъде обжалвана пред съда, само че преди този момент се заплаща в цялостен размер на регулатора.

" Евроинс " стъпи в Румъния през 2008 година, като за 10 години този пазар се трансформира в един от най-важните за групата. В края на предходната година записаните награди на румънското сдружение са за близо 473 млн. лева, или 73% от общия премиен доход на застрахователния подхолдинг, а оперативната облага в края на годината е била 46 млн. лева

Мотивите на регулатора

Освен на деветте застрахователни компании, предлагащи застраховки на автомобилистите, румънският регулатор глоби със 160 хиляди леи, или 34 хиляди евро, локалната браншова организация на застрахователните сдружения. Цитиран в прессъобщение, ръководителят на институцията Богдан Чирлитою изяснява: " Асоциациите имат значима роля и легитимират срещите сред участниците на пазара за разискване на разнообразни тематики, само че това не би трябвало да води до продан на сензитивна информация, каквато са актуалните или бъдещите цени. Подобен продан понижава несигурността сред съперниците и въздейства на техните пазарни тактики. На конкурентен пазар фирмите би трябвало да оферират качествени услуги при условия на съревнование, като всяка дефинира цените си самостоятелно, съгласно личната тактика и конструкция на разноските. " В изявлението се акцентира, че след дейностите на регулатора, подбудени от внезапното повишаване на цената на застраховката и подхванатите законови промени, пазарът на автомобилно обезпечаване в Румъния към този момент е преодолял проблемите си и към този момент регистрира прогрес.

В България имаше подобен сюжет, само че със доста по-ниска санкция. През 2008 година Комисия за защита на конкуренцията санкции 14 компании с 2.45 млн. лева за картел при " Гражданска отговорност ", като след това съдът удостовери глобата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР