Въпреки че Джо Байдън приветства напредъка след разговорите със Си

...
Въпреки че Джо Байдън приветства напредъка след разговорите със Си
Коментари Харесай

Байдън, който нарече Си Дзинпин „диктатор“, рискува да анулира резултатите от срещата

Въпреки че Джо Байдън приветства напредъка след диалозите със Си Дзинпин, Тайван към момента остава препъникамък сред Вашингтон и Пекин, означават западните медии. И отчетът на китайското външно министерство за срещата на върха беше разбъркан, като се споделя, че китайският президент Си е заел твърда линия, като е наредил на Байдън да спре да въоръжава Тайпе.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че срещата му на върха със Си Дзинпин е донесла забележителен прогрес, в това число съглашения за ограничение на трафика на опиати, възобновяване на военни линии за връзка и започване на диалози за световните опасности, подбудени от изкуствения разсъдък.

Въпреки това, написа The Guardian, стана ясно, че след повече от четири часа диалози в имение край Сан Франциско, срещата не е доближила Съединени американски щати и Китай и на йота по въпроса за ориста на Тайван, който съгласно известията Си Дзинпин е споделил пред Байдън, че е „ най-големият и евентуално рисков проблем в връзките сред Съединени американски щати и Китай “.

Нещо повече, самият Байдън рискува да скапе някои от споразуменията на срещата на върха, първата от една година сред двамата водачи, с непредвидения си отговор на репортерски въпрос в края на конференцията, в който той повтори, че към момента гледа на Си Дзинпин като деспот.

„ Вижте, това е по този начин “, сподели американският президент.

„ Той е деспот в смисъл, че той е човек, който ръководи страна, която е комунистическа, основана на форма на ръководство, изцяло друга от нашата. “

Докладът на китайското външно министерство за срещата на върха също беше разбъркан, в който се споделяше, че Си Дзинпин е заел твърда позиция по-специално във връзка с Тайван.

„ Американската страна би трябвало... да спре да въоръжава Тайван и да поддържа мирното обединяване на Китай ", сподели Си на Байдън, съгласно Пекин.

„ Китай ще реализира обединяване и то не може да бъде спряно ", съобщи още китайският водач.

Освен непринудителния си коментар за „ деспот “, Байдън беше най-вече оптимистичен за срещата, като означи, че двамата водачи се познават отдавна, само че че срещата е „ една от най-конструктивните и продуктивни, които сме имали. ”

„ Мисля, че постигнахме значим прогрес “, сподели Байдън, акцентирайки китайското съглашение за ограничение на трафика на прекурсори и индустриално съоръжение, употребявано за производството на лекарството фентанил, което се трансформира във водеща причина за гибелта на американци на възраст от 18 до 49 години.

Байдън сподели, че възобновяване на контактите сред американските и китайските военни е станало „ сериозно “ за понижаване на произшествията и рисковите неверни калкулации.

И той сподели, че началото на диалозите за изкуствения разсъдък и сигурността съставляват „ осезаеми стъпки в вярната посока, с цел да се дефинира какво е рисково и какво е задоволително “.

Високопоставен американски чиновник сподели, че спрямо последната среща сред двамата водачи в Бали година и един ден по-рано, директно след пандемията от Covid, в този момент има „ доста повече предоставяне и взимане “.

Те седяха един против различен, единствено на шест или седем фута разстояние и можеха да протегнат ръка през масата. Можеше да видиш изражението на лицето на другия. "

„ Президентът Байдън не нанасяше удари “, добави служителят.

„ Той беше оправдателен, само че доста явен. “

Преди началото на диалозите Си Дзинпин сподели: „ Планетата Земя е задоволително огромна, с цел да могат двете страни да съумеят “.

Си Дзинпин даде да се разбере на Байдън, че Пекин не е удовлетворен от глобите на Съединени американски щати против високите технологии, съгласно изказване на китайското външно министерство.

„ Действията на Съединени американски щати против Китай във връзка с контрола върху износа, инспекцията на вложенията и едностранните наказания съществено повреждат законните ползи на Китай “, сподели Си Дзинпин.

„ Потискането на китайската просвета и технологии спъва висококачественото развиване на Китай и лишава китайския народ от правото му на развиване. “

Въпреки това, съгласно почитан чиновник на американската администрация: „ Президентът Си даде да се разбере доста ясно в диалозите си, че сигурно желае да стабилизира връзките със Съединените щати в този миг ".

" Той също по този начин показва много ясно задълбочено познаване на някои от дебатите за Китай в Съединените щати и мисля, че в някои връзки той е много сензитивен към някои от тези полемики. "

В един миг от диалозите Байдън и Си Дзинпин се разхождаха дружно на територията на имението Филоли, ситуирано на 50 километра южно от Сан Франциско, и имаше най-малко един миг на комизъм.

Байдън пожела цветущ рожден ден на брачната половинка на Си Дзинпин, Пън Лиюан, тъй като имат един и същи рожден ден - 20 ноември. Си призна, че е обезпокоен, тъй като е работил толкоз интензивно, че е не запомнил, че рожденият ден на жена му е идната седмица, и благодари на Байдън за напомнянето.

Байдън сподели след срещата на върха, че схваща, че двете страни са в конкурентни връзки, само че той се е заел да ръководи конкуренцията отговорно, „ с цел да не ескалира в спор “ и да откри съглашение там, където ползите им съответстват, както в тази ситуация с фентанила.

Байдън сподели, че потокът от обработен фентанил от Китай към Запада е спрян преди няколко години, само че търговията със първични материали за производството на лекарството продължава.

„ Днес, с това ново схващане, ние подхващаме дейности за доста понижаване на потока от прекурсорни химикали и преси за хапчета от Китай към Западното полукълбо “, сподели Байдън.

„ Това ще избави животи и аз правя оценка ангажираността на президента Си Дзинпин с този проблем ", съобщи той.

Говорейки за възобновяване на военните контакти, Байдън сподели: „ Връщаме се към директна, открита, ясна връзка “.

След цялостна липса на подобен контакт в продължение на няколко години, почитан американски чиновник сподели, че китайските държавни управления са се съгласили в сряда на три равнища на връзка.

През идващите „ няколко седмици “ американският министър на защитата Лойд Остин ще се срещне с китайския си сътрудник, откакто бъде назначен нов шеф на китайската защита.

Висшите военни командири ще се занимават с оперативни въпроси и въпроси на военната процедура, а на по-ниско равнище ще има оперативно взаимоотношение сред капитаните на кораби и другите офицери.

Говорейки за идни полемики за AI, американският чиновник призна, че диалозите са били за „ механизми на ранен стадий “ и са надалеч от каквито и да е взаимни изказвания.

„ Това е развой, който ще изисква по-сериозно взаимоотношение “, сподели служителят.

Байдън призна, че не е постигнал съглашение с китайския президент за ориста на американски жители, арестувани от Китай или изправени пред възбрана за пътешестване.

Освен това беше ясно, че няма прогрес във връзка с Тайван по-късно, което американските чиновници нарекоха „ замяна на отзиви всъщност “ за острова.

„ Мисля, че президентът Си обясни продължаващите опасения, наблягайки, че това е най-големият, евентуално рисков проблем в връзките сред Съединени американски щати и Китай “, сподели почитан американски чиновник.

Съобщава се, че Си Дзинпин е настоял Пекин да даде приоритет на мирното обединяване, „ само че по-късно неотложно е минал към условия, при които може да се употребява евентуална приложимост на мощ “.

„ Мисля, че президентът Байдън отговори доста ясно, че дългогодишната позиция на Съединените щати е решителност да поддържат мира и стабилността, че имаме вяра в статуквото и че поискахме от китайците да почитат изборния развой в Тайван ", сподели служителят.

Според американската версия Си Дзинпин е дал отговор, като е споделил: „ Вижте, мирът е доста хубаво, само че в един миг би трябвало да преминем към по-общо съглашение “.

Си Дзинпин сподели, че е видял известия и оценки в Съединени американски щати, че Китай възнамерява да предприеме военни дейности до избрана година и изрази „ неспокойствие “ от сходни известия, като настоя, че не е имало такива проекти и че никой в китайската система не е споделил с него за тях.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР