Въпреки че броят на трудовите злополуки намалява, голяма част от

...
Въпреки че броят на трудовите злополуки намалява, голяма част от
Коментари Харесай

Притискане, премазване, смачкване - нелепите смъртни злополуки на работа зачестяват

Въпреки че броят на трудовите злополуки понижава, огромна част от тежките произшествия са нелепи и е можело да бъдат предотвратени. Това са изводите на Главната ревизия по труда за резултатите през първото шестмесечие на годината.

Между януари и юни са станали 1089 бр. злополуки или приблизително по 6 дневно. И въпреки че броят им понижава с 1.6%, смъртните случаи са повече - 31 през първото шестмесечие на 2017 година при 27 през същия интервал на предходната.

Инспекторите откриват, че постоянно ограничения за сигурност се плануват, само че не се извършват, защитни детайли от машини се демонтират " за по-бързо ", а от време на време на рискови работни площадки попадат хора от други компании, които не са инструктирани да внимават.

Най-често до гибел на работното място води " прилепяне, премазване, смачкване ".
В София почина чиновник на една компания, откакто влезе в помещение, в което се режат тръби от служащи на различен шеф, и беше ударен съдбовно от отрязана тръба. За попречване на злополуката е било належащо единствено ограничение на достъпа до входа на помещението по време на активността по рязането, както и координиране на ограниченията за сигурност сред разнообразни работодатели.В дърводобива премазването от отрязани дървета е най-честата причина за гибел, която може да бъде предотвратена, в случай че се подхващат ограничения работещи да не попадат в обсега на рухване на отрязаното дърво.
Строителен служащ умира, откакто коланът, с който се е обезопасил при работа на височина, се къса. При инспекцията се открива, че коланът е саморъчно изработен, защото работодателят не му е обезпечил подобен. В различен случай, при преместване на стъклопакет, служащ губи равновесие, залита, чупи защитен парапет, който очевидно не е бил съгласуван с риска, и пада от високо.
Квалифицирани служащи стартират работа по ел. съоръжения без преди този момент да е изключено напрежението или без да е осъществена инспекция за неявяване на напрежение по оборудването. В един случай електротехник почина, защото се оказва, че за безвредната му работа би трябвало да бъдат известени две предприятия за изключване на напрежението. Уведомено е обаче единствено едното. Самият чиновник също не е ревизирал за съществуване на напрежениепреди да стартира работа.

При акцидент през юни 2017 година, служащ почина, откакто хвана с ръце бляскав кабел, очевидно с нарушена изолираност, потънал във вода, без преди този момент същият да бъде изключен от контактната мрежа.
Багерист, откакто изкопава ров за дренаж, потегля по ръба на изкопа, който не е обезопасен незабавно, както изисква законодателството. В резултат на това се свличат земни маси, повличат го и го затрупват. В случая злополуката е можела да бъде предотвратена, в случай че служащият е спазил разпоредбите за сигурност, а точно хора и техника да не се намират в зоната на естественото срутване на земните маси, преди изкопът да е обезопасен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР