Въпреки че бейзболът не е особено разпространен в Китай, едно

...
Въпреки че бейзболът не е особено разпространен в Китай, едно
Коментари Харесай

МЛБ стартира 10-годишен инвестиционен план в Китай

Въпреки че бейзболът не е изключително публикуван в Китай, едно от най-гледаните ТВ излъчвания в най-многолюдната страна е обвързвано точно с обичаната игра на американците. Шоуто се назовава " Юношество " (Boyhood, 2017) и наблюдава историята на детски бейзболен тим, на който известната локална тийнгрупа The TFBoys оказва помощ да стартира да побеждава. Сериалът е с най-голям народен рейтинг в своя часови пояс тази година.

По всичко проличава, че известността на бейзбола в Китай непрестанно нараства. Броят на гимназиите и университетите със лични бейзболни тимове в страната се е удвоил през последните 6 години. Мачовете от МЛБ са налични за съвсем 1 милиарда фенове по каналите на националната телевизия (CCTV). Само през последната година в Китай са издигнати повече от 40 нови бейзболни уреди.



Това не остава неусетно от самата Мейджър лийг бейзбол и през предходната седмица една от четирите водещи професионални спортни лиги в Съединени американски щати разгласи, че стартира осъществяване на 10-годишна стратегия за разпространение на играта в Китай. Като първа стъпка МЛБ подписа дълготрайна договорка с държавната брокерска компания " Бейджин Ентърпрайсис Риъл-Естейт Груп Лимитид " (BEREGL) за създаване на 20 бейзболни школи.

В комплексите на МЛБ ще се образоват деца на възраст от VII до XII клас, в чиято образователна стратегия ще бъдат включени професионално проведени тренировки по бейзбол. Идеята е заимствана от бейзболните академии, които действат от десетки години в Латинска Америка. В момента МЛБ разполага с три центъра за развиване в Китай. През последните 4 години от тях са излезли 36 играчи, които играят бейзбол на високо равнище в Съединени американски щати, Китай, Япония и Корея. Трима от тях са подписали контракти с клубове от МЛБ, 12 играят професионално в Китай, 11 са в националния тим.



Забележителното в това партньорство е дейното присъединяване на държавни организации. В момента BEREGL влага в обекти за зимните олимпийски игри в Пекин ’22 и взаимната й работа с МЛБ ще съставлява нещо сходно – намиране на подобаващи имоти и недвижими парцели за инвестиция. Впоследствие американската лига ще оказва помощ с построяването на обектите в бейзболен аспект.

" Тази връзка с BEREGL цели да форсира нашия напредък и да обезпечи първокласни условия и треньори за възходящия брой китайски бейзболисти – разяснява вицепрезидентът на МЛБ за тихоокеанския район на Азия Джим Смол пред формалния уебсайт MLB.com. – За нас е чест да обединим напъните си с една от най-перспективно мислещите, новаторски и сполучливи компании в Китай, с цел да използваме инерцията на бейзбола в страната. "



Напоследък МЛБ се пробва от ден на ден да разшири обсега си по света, като провежда публични мачове в разнообразни страни. Професионални играчи от Япония и Тайван играят във Висшата лига от години, напоследък се усилва и наличието от Корея. Но Китай по този начин и си остава неразвит пазар. Само двама родени в Китай бейзболисти в миналото са стигали до Мейджър лийг – Хари Кингман през 1914 година и Остин Брайс през 2016 година, само че нито един от тях не е от китайски генезис.

През 2016 година Балтимор Ориолс подписа контракт със Су Гуйюан (на първатяа снимка), първия приключен артикул от актуалните подготвителни центрове в Китай. Той е 21-годишен първи бейзмен и аутфилдер, който през последните два сезона изигра 46 мача в новобранската дивизия на Майнър лийг. През май 2017 година Питсбърг Пайрътс взе 18-годишния питчер Гун Хай-Чън, само че той към момента не е дебютирал даже при младежите. През юли пък Бостън Ред Сокс подписа с родения в Тибет 16-годишен кетчер Цян Ба Жън Дзън, показан в Съединени американски щати като Джъстин Кян.

Ако новият проект се развие съгласно упованията и 20-те школи на МЛБ произведат този вид гений, на който лигата се надява, идващото потомство китайски бейзболисти би трябвало да бъде сензитивно по-голямо.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР