Въпреки че 2022 година трябва да е годината, в която

...
Въпреки че 2022 година трябва да е годината, в която
Коментари Харесай

Недостигът на торове и на чипове блокира възстановяването на икономиките

Въпреки че 2022 година би трябвало да е годината, в която да върнем естествения си метод на живот, към този момент няма изгледи за това. Според специалисти дефицитът на две артикули ще пречи на световното възобновяване на стопанската система - дефицитът на торове и дефицитът на чипове, за който се приказва към този момент повече от година.

Преди дни Wall Street Journal насочи злокобно предизвестие, а точно, че " високите цени на торовете основават сериозен проблем на фермерите ".

Засегнато е производството на хранителни артикули като авокадо, царевица и кафе в Южна Америка, кокосови орехи и маслини Югоизточна Азия. Засегнати са и производители на царевица и пшеница в Европа.

Това може да значи единствено едно - цените на хранителни артикули могат да се покачат още повече през 2022 година През миналата година международните цени на храните се повишиха до най-високи стойности от десетилетие насам, написа Oilprice.

Според Международния център за развиване на торове, единствено в Африка високите цени на торовете могат да доведат до понижаване на селскостопанската продукция в извънредно огромни количества - еквивалентни на продоволствените потребности на 100 милиона души.

Още един дефицит може да донесе главоболия на световната стопанска система - дефицитът на компютърни чипове. Според отчет на Министерството на търговията на Съединени американски щати, запасите от чипове в страната са на сериозно ниски равнища.

Голям недостиг има на компютърните чипове, които се употребяват за произвеждане на коли и здравно съоръжение.

" Високите цени на колите през 2021 година са една от главните аргументи за инфлацията и то тъй като нямаме задоволително чипове.

Автомобилните производители са произвели близо 8 милиона коли по-малко от предстоящото през предходната година, което съгласно някои анализатори е над 210 милиарда $ пропуснати доходи ",

съгласно секретарят по търговията на Съединени американски щати Джина Реймъндо.

Според производители, наранени от дефицита на чипове, проблемите ще продължат през идващите шест месеца, а някои допускат, че дефицитът ще продължи до идната година.

Едно от огромните терзания на производителите е, че са подвластни от производството на чипове в Азия. Днес Тайван дава отговор за 63% от цялото произвеждане на компютърни чипове в света.

Повечето заводи за чипове са в Азия, където се обитава към 87% от пазарния дял на фабриките за полупроводници (само в Тайван към 63%). Политическият климат в района и напрежението сред Тайван и Китай заплашват доставките на компютърни чипове съгласно някои, изяснява money.bg.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР