Въпреки благоприятния инвестиционен режим, включително ниския корпоративен данък, [пред България]

...
Въпреки благоприятния инвестиционен режим, включително ниския корпоративен данък, [пред България]
Коментари Харесай

Корупция и слабо правосъдие пречат на икономическата свобода в България

Въпреки удобния капиталов режим, в това число ниския корпоративен налог, [пред България] остават провокации. Корупция в обществената администрация, едва правосъдие, ниска продуктивност и проведена престъпност не престават да подронват капиталови климат и икономическия прогрес на България. "

Така вашингтонският институт " Херитидж " показва страната в новото издание на своя Индекс на икономическата независимост, оповестен в петък. Данните за изработването му идват главно от отчета Doing Business на Световната банка, националните отчети на Международния валутен фонд, Международния стопански конгрес, Международната организация на труда, разбори на Economist Intelligence Unit, публични данни на страната, оценки на министерството на външната търговия на Съединени американски щати и други

За България има и положителни вести

Тя усъвършенства с 0.4 пункта по отношение на предходната година индикатора си в показателя до 68.3 единици, което ѝ отрежда 47-о място в света (от 186 страни) и 23-о в района, обхващащ 44 страни. Това значи позиция малко под междинното за региона и много над междинното за света, което резервира страната в зоната на " умерено свободните " стопански системи и покрай попадане в групата на " най-вече свободните ".

Подобрението е във фискалната непоклатимост и успеваемостта на правораздаването, въпреки че по втория индикатор България едвам в този момент е съумяла да влезе в категорията " потисната " (rеpressed) успеваемост. Авторите незабавно прибавят, че са записали спад в качеството на ръководство на държавното управление, бизнес свободата и либерализацията на трудовия пазар.



Графиката е интерактивна. Можете да активирате разнообразни индикатори и да сравнявате тези на България с оценката за други страни или цели региони.

От " Херитидж " пишат за проблем с корупцията на още няколко места. В частта " Върховенство на закона ", да вземем за пример, се споделя: " Макар България да разполага с съответни средства да ползва имуществените и договорни права според локалното законодателство, на процедура имуществените не са добре предпазени. Конституцията и законодателството дават опция да без значение правораздаване, само че корупцията, неефективността и отсъствието на отговорност остават всеобщо срещани. Общественото доверие към правосъдната система продължава да бъде извънредно ниско. Правителството доста мъчно организира битка с корупцията. "

Сходно е посланието и в частта " Ефективност на регулациите ". В нея се споделя: " Предприемачите са обезпокоени от всеобщата корупция, изключително тази в енергийния бранш и огромните инфраструктурни планове. Непредвидимостта, породена от честите промени в регулациите и законите, попречват бизнес растежа. "

Особено неприятна за държавното управление е оценката на " Херитидж " за това доклоко то е " почтено " към жителите и бизнеса. В най-новия отчет, регистрират положението през 2017 година, този индикатор слиза на 38.2%. Така България още веднъж се цавръща е в най-ниската категория, която даже си няма име и се намира под тази за на практика несвободно от корупция ръководство. През последните 10 години по този индикатор България единствено в 3 е била по-добре (през 2015-2017).

В методологичната част създателите изясняват за този индикатор следното: " Корупцията подкопава икономическата независимост като вкарва неустановеност и изнудване в икономическите връзки. Най-голяма паника провокира систематичната корупция на държавните институции и процедурите за взимане на решения от практики като рушвет, изнудване, роднински и другарски връзки и зависимости, обири, застъпничество, корист с публично състояние и средства и други Това понижава жизнеността на стопанската система като усилва разноските и пренасочва запаси към непродуктивни лобистки действия.

Следва изреждане на главните детайли на този индикатор с разяснението, че всичките имат идентична тежест в определянето на крайната оценка:

- публично доверие към политиците
- нередовни заплащания и подкупи
- бистрота на това по какъв начин се взимат държавни решения
- липса на корупция
- усещане за корупция
- бистрота и на държавните и административните служби.

Обяснението за индикатор " Ефективност на правораздаването " в отчета е:

" Добре функциониращите правни рамки са доста значими да отбрана правата на всички жители против противозаконни дейности от други, в това число от държавното управление и мощни частни играчи. За да е дейно превораздаването, то изисква почтени правосъдни институции да подсигуряват, че законите напълно се съблюдават и против нарушаването и се подхващат подобаващите правни дейности.

Три са детайлите за този индикатор:

- самостоятелност на правосъдната система
- качество на правораздавателния развой
- възможност да се реализира удобен излаз от правосъден развой.

В международната ранглиста още веднъж под №1 е Хонконг (индекс от 90.2), следван от Сингапур, Нова Зеландия, Швейцария, Австралия и Ирландия.

В Европа с изключение на Швейцария и Ирландия водещата десетка допълват Естония, Англия, Исландия, Дания, Люксембург, Швеция, Грузия и Холандия.

Любопитно е, че пред България има още две страни отвън Европейски Съюз - Македония (18) и Армения (20). В късото показване на политиката и стопанската система на България президентът Румен Радев е наименуван " проруски самостоятелен претендент ", а възобновяване от рецесията е " постепенно, само че устойчиво с водещи браншове туризъм, ИТ и телекомуникации, фармацевтика и текстил.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР