Въпреки безплатния достъп до личен лекар, около 10% от пловдивските

...
Въпреки безплатния достъп до личен лекар, около 10% от пловдивските
Коментари Харесай

Около 10% от пловдивските деца до 3 години нямат личен лекар

Въпреки безплатния достъп до персонален доктор, към 10% от пловдивските деца в най-уязвимата възраст от 0 до 3 година не са обхванати от общопрактикуващи лекари и педиатри. Това попречва съответното следене на ранното детско развиване, както и използването на ранна детска намеса още при първите признаци на забавено развиване или дефицити при детето. Това демонстрират резултатите от проучването “Поглед към невидимите деца на Пловдив “, извършено взаимно от фондация “За нашите деца “ и Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.

Изследването демонстрира, че заради липса на дипломиран личен състав като педагози, логопеди, терапевти и психолози, децата с увреждания и компликации в развиването остават отвън просветителната система. В изследваните ясли, се следи съвсем цялостна липса на деца с увреждания и проблеми с развиването.

Изпълнителният шеф на фондация “За Нашите Деца “ Иванка Шалапатова уточни, че интервалът от 0 до 3 години е от изключителна значимост за развиването на детето и използването на ранна детска намеса от квалифицирани експерти точно по време на него, е от извънредно значение.

Освен да очертае проблематичните области в услугите за децата с компликации в развиването, направеното изследвание насочва и рекомендации за възстановяване на политиките и практиките във връзка с ранната детска намеса, както и за разширение на мрежата от обществени и интегрирани услуги в поддръжка децата с увреждания и компликации в развиването, на възраст 0-3 години и по - съответно профилираните услуги за ранна детска намеса и лечебните услуги.

На осведомителната среща участваха представители на локални организации, предоставящи обществени услуги, представители на държавните структури, здравни и просветителни експерти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР