Въоръженият конфликт между силите на НАТО и Русия може да

...
Въоръженият конфликт между силите на НАТО и Русия може да
Коментари Харесай

„Съдният ден”: NI разказа с какво заплашва конфликтът между Русия и НАТО

Въоръженият спор сред силите на НАТО и Русия може да прерасне в нуклеарна война, като вероятността от подобен сюжет е изключително висока при положение, че преимуществото е на НАТО. Това написа в National Interest Дейв Маджумдар в материала Doomsday: Why a War with Russia Would Go Nuclear (And Kill Billions of People). Изданието отбелязва, че нуклеарната тактика на Съюз на съветските социалистически републики се основаваше на политиката „ не потребление първи”, означаваща отвод на страната от потребление на нуклеарно оръжие, като се изключи случаите, когато страната сама е подложена на нуклеарна експанзия.

Съвременна Русия обаче се отхвърли от тази политика и през 2000 година създаде нова военна теория, която позволява опцията от потреблението на нуклеарен боеприпас при положение на опасност от проваляне или опасност за проваляне на съветските сили с общо предопределение.

Военната теория от 2010 година на собствен ред, отбелязва National Interest, допуска потреблението на нуклеарното оръжие в обстановки, които „ слагат под опасност съществуването на страната като такава”.

NI акцентира, че допустима „ експанзия на Русия” срещу балтийските страни ще докара до контранастъпление от страна на силите на НАТО. Експерти смятат, че съветските елементарни въоръжени сили ще претърпят проваляне, тъй като единствено не огромна част от тях е добре готова и екипирана.

В случай на нанасяне на удар от страна на НАТО по военни обекти вътре в Русия или навлизане на сили на Алианса на съветска територия Москва ще употребява тактическо нуклеарно оръжие за противопоставяне на нахлуване силите на съперника.

Западни специалисти настояват, че Русия разполага със доста по-малък боеприпас от тактическо нуклеарно оръжие в съпоставяне със Съюз на съветските социалистически републики. По разнообразни пресмятания, в този момент съветската войска има сред хиляда и 4 хиляди единици не стратегическо нуклеарно оръжие. Според NI, някои специалисти въобще настояват, че Русия в този момент няма подготвеност за потребление на тактическо нуклеарно оръжие.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР