Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вероятно са създали нов клас

...
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вероятно са създали нов клас
Коментари Харесай

Forbes: Украйна вероятно е създала първия си безпилотен боен кораб

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) евентуално са основали нов клас оръжие – безпилотен военен транспортен съд, който е в положение да потапя плавателни съдове и да унищожава стоманобетонни структури – като да вземем за пример тази на Кримския мост, написа американското списание.

Малките безпилотни катери, заредени с експлозиви, се трансфораха в едно от главните средства в битката на ВСУ против Черноморски флот на Руската федерация. От началото на годината те поразиха голям брой съветски кораби.

Последният от поредицата бе корветата " Сергей Котов “, която бе атакувана покрай пристанището на Феодосия в югоизточната част на Крим на 5 март, напомня Forbes. Ако има минус в тези дронове, това може да са техните бойни глави. Те тежат сред 180 и 220 кг, което нормално е прекомерно малко, с цел да може един безпилотен лкатер да потопи противноков транспортен съд. Следователно такива лодки нападат на групи, а операторите се пробват да поразят голям брой цели.

Възможно е украинците да имат за цел да показват безпилотна лодка с по-голяма общоприета бойна глава: съгласно известията 500-килограмовото " страшилище “ е взето от изведена от употреба противокорабна ракета Styx.

" Ако е по този начин, украинските оператори на безпилотни лодки биха могли да имат нов клас оръжие – такова, което може да потопи кораби и може би също да унищожи секторите на стоманобетонни мостове, като да вземем за пример стратегическия Керченски мост, свързващ Русия с окупирания Крим. Първите доказателства за допустима поява на новото оръжие се появи предходната седмица, когато румънски управляващи откриха преобърната надуваема лодка с корав корпус в Черно море покрай Тузла “, означават от редакцията.

Румънската брегова защита изтегли потъналия обект до пристанище Констанца, където бе инспектиран от държавни специалисти. Според румънските медии корабът е бил оборудван със средства за радиосмущения. Наблизо е намерено и взривно устройство, евентуално бойна глава.

" Изненадващо фотосите на изоставеното безпилотно надводно транспортно средство наподобява демонстрират бойна глава, към момента прикрепена към носа на плавателния съд. Не знаем сигурно кой е притежател на дрона или по какъв начин се е озовал в румънски води. Експертът Х. И. Сътън заключи, " че самият корпус е трансформация на американска издирвателно-спасителна лодка, чиито копия Украйна получи като помощ, а солидната бойна глава идва от остаряла противокорабна ракета Styx, с която в миналото разполагаше украинският флот “, изяснява изданието.

Ако Сътън е прав за техническите детайлности и корабът в действителност е украински, може би ВСУ се пробват да прибавят същински безпилотен военен транспортен съд към своя флот от безпилотни лодки - военноморски дрон със сериозна огнева мощност, обобщава списанието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР