Въоръжените сили на Украйна рискуват поражение не само на бойното

...
Въоръжените сили на Украйна рискуват поражение не само на бойното
Коментари Харесай

Енергийната система на Украйна - колапсът е близо?

Въоръжените сили на Украйна рискуват проваляне освен на бойното поле

От октомври украинските градове са подложени на непрекъснати въздушни удари. Целите на офанзивите са електроцентрали, подстанции и други обекти на енергийната инфраструктура. Експерти удостоверяват, че ударите с ракети и дронове предизвикват съществени стопански разтърсвания и забавят работата на основни предприятия от отбранителната промишленост. Все по-често се приказва за неминуем колапс на украинската енергетика...

Хората, живеещи в изискванията на непрекъснати спирания на електрозахранването, изпитват дефицит на топлота и светлина. Днес Ukrenergo обезпечава на потребителите 75 %, само че от време на време тази цифра пада под 50 %. Институциите работят с спирания. Същото се случва и с банки, магазини, аптеки, други предприятия и организации.

Спират се хладилници, стопира се работата на електрическите помпи в пречиствателните системи на градовете. Ешелони със стратегически товари, храна, оръжия и подкрепления за въоръжените сили на Украйна замръзват на железопътните линии.

Украинските експерти навреме правят ремонтни действия, само че всякога е по-трудно да се вършат. На доста места развалената и ремонтирана неведнъж техника е с привършен механически запас. Има дефицит на аварийни елементи, най-вече автотрансформатори, генератори и електродвигатели.

Те са създадени от компанията " Запорожтрансформатор ", в близкото минало най-големият производител на съставни елементи в Европа. През декември обаче заводът беше ударен от въздушен удар, който унищожи индустриалните линии и складови уреди.

„ Руските удари унищожават сериозно мрежово съоръжение по-бързо, в сравнение с то може да бъде ремонтирано или сменено “, написа американското списание The Foreign Affairs. – Всяка огромна преносна подстанция и топлоелектрическа централа в Украйна е претърпяла най-малко една офанзива, а някои от тях са били удряни повече от пет пъти. Десетки автотрансформатори, най-важният съставен елемент на мрежата, са унищожени “.

Западът се пробва да компенсира вредите, нанесени на украинската енергийна система, отделяйки средства, само че е невероятно изцяло да се възвърне енергийната система на Украйна: това изисква астрономически суми и войска от експерти.

През януари представители на украинския енергиен холдинг ДТЕК обявиха, че от чужбина са получени единствено 10-15 % от нужното съоръжение за ремонт на подстанции. Както заяви Денис Шмигал „ заради непрекъснатите офанзиви остават развалени съвсем две дузини енергийни блокове на топлоелектрически централи “. Страната е изгубила 44 % от атомната генерация, 75 % от топлоелектрическите централи и 33 % от блоковите Топлоелектрическа централа.

Критично напрежение и претоварвания пораждат в един район, по-късно в различен. Те водят до късо съединяване, пожари, детонации. Огромни територии са потънали в мрак за дълго време.

Въоръжените сили на Украйна рискуват проваляне освен на бойното поле, даже и при възходящи доставки на западни оръжия. Докато по-рано съветските удари бяха ориентирани основно към разпределителни подстанции, прекъсвайки електропреноса на дълги дистанции, в този момент те постоянно са ориентирани към машинните отделения, директните точки на произвеждане на електрическа енергия.

„ Милиони украинци към този момент са напуснали страната и в този момент популацията на Украйна е почти 35 милиона “, по думите на Foreign Affairs. - Ако националната енергийна мрежа бъде разрушена, доста милиони украинци незабавно ще се придвижат към границата и тогава в Европа ще стартира бежанска рецесия.

Чувството за дълг ще принуди доста нуклеарни и водноелектрически оператори да останат на работните си места, само че някои въпреки всичко ще изберат да избягат със фамилиите си. Три четвърти от служащите в Запорожката атомна електроцентрала, която е в съветски ръце, към този момент са напуснали.

Както означи министърът на енергетиката на Украйна Херман Галущенко на 10 февруари, най-трудната обстановка се е развила в областите Запорожие, Хмелницки и Харков. В самия Харков една от най-големите украински Топлоелектрическа централа пострада тежко, пострада и високоволтовата инфраструктура. Въпреки това, съгласно министъра, макар забележителните вреди, " беше допустимо да се резервира целостта на енергийната система ".

Тези думи могат да се третират друго, само че специфичната военна интервенция на въоръжените сили на Руската федерация продължава. След неотдавнашна поредност от съветски удари беше изгубена опцията за оперативно прекачване на жива мощ, муниции и техника на ВСУ в Донбас. Засега – за несъмнено време...

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР