Въоръжените сили на Република България се подготвят за участие в

...
Въоръжените сили на Република България се подготвят за участие в
Коментари Харесай

Армията ни ще е домакин на две мащабни многонационални учения през пролетта

Въоръжените сили на Република България се приготвят за присъединяване в най-мащабните за 2021 година учения „ Defender Europe 21 “ и „ Steadfast Defender -21 “, които ще се проведат в интервала май-юни 2021 година под управлението на Командването на Сухопътните войски на Съединени американски щати за Европа и Африка и на Щаба на Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Това оповестиха от пресцентъра на военното ни минситерство.

„ Defender Europe - 21 “ включва серия от свързани учения, разграничени по време, място и етапи и ще се организира главно в Черноморския район на Балканите и Естония. Започва през март с предислоциране на сили и средства по море от Съединени американски щати до 8 европейски страни и ще продължи доникъде на юни 2021 година В него ще вземат участие над 30 000 военнослужещи от 26 държави-членки на НАТО и страни-партньори. Основната цел е да се усъвършенства подготовката и оперативната съгласуемост сред участниците при едновременното осъществяване на отбранителни интервенции на повече от 30 военни полигона в 14 страни.

„ Defender Europe - 21 “ включва няколко взаимно свързани учения: „ Swift Response “, „ Saber Guardian “, „ Immediate Response “ и командно-щабното обучение „ Defender Europe “.

Провежданото от Командването на Сухопътните войски на Съединени американски щати за Европа и Африка обучение „ Defender Europe - 21” е обвързвано и с учението на НАТО „ Steadfast Defender -21 “. То ще се организира от средата на май до началото на юни 2021 година под управлението на Щаба на Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Целта е да показва качествата на НАТО да реагира бързо на целия набор от закани за сигурността и стабилността на Северноатлантическия съюз в спокойно време, при рецесия или при пораждане на спор. България ще взе участие в учението главно с обезпечаване на логистична поддръжка като страна-домакин за директно преминаващи сили и средства.

Ученията, в които Българските въоръжени сили ще вземат участие, са включени в Плана за подготовка на Въоръжените сили на Република България през 2021г., Плана за ученията на НАТО и Плана за взаимна българо-американска подготовка в страната и в чужбина през 2021 година. Подобен вид учения се организираха в нашата страна през 2017 година и 2019 година

През май и юни 2021 година нашата страна ще бъде хазаин на многонационалното обучение „ Saber Guardian “, сплотяващо национални учения с интернационално присъединяване „ Strike Back - 21; „ Balkan Sentinel - 21 “ и „ Шабла - 21” и тактическото обучение „ Trojan Footprint - South “. На територията на страната ще се проведат и учението „ Swift Response – 21 “ и командно-щабното обучение „ Defender Europe “.

Български военни формирования ще вземат участие и в тактическото обучение „ Decisive Strike “ в Република Северна Македония, което също е част от „ Saber Guardian “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР