Армията на Нигер разгръща подкрепления в столицата, след като пренебрегна крайния срок за предаване на властта

...
Въоръжените сили на Нигер довеждат подкрепления в столицата, за да
Коментари Харесай

Въоръжените сили на Нигер довеждат подкрепления в столицата, за да се подготвят за потенциална инвазия, каза военен източник пред CNN, само часове след като военната хунта, управляваща страната, отказа да се съобрази с крайния срок на влиятелен регионален блок да отстъпи властта.

Конвой от около 40 пикапа пристигна на свечеряване в неделя вечерта, докарвайки войски от други части на страната, за да успокои нервната общественост и да се подготви за потенциална битка.

Нигер е хвърлен в политически хаос от края на миналия месец, когато президентът Мохамед Базум беше свален с държавен преврат от президентската гвардия. Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) отговори дни по-късно, като въведе санкции и издаде ултиматум на управляващата военна хунта: оттеглете се в рамките на една седмица или се изправете пред потенциална военна намеса.

Този краен срок дойде и отмина в неделя без никаква промяна в политическата ситуация. Базум остава свален и местонахождението му все още е неизвестно на обществеността. Националният съвет за защита на родината, официалното име на хунтата, все още на практика отговаря за Нигер. Лидер на хунтата каза в неделя, че въоръжените сили на Нигер ще затворят въздушното пространство на страната поради заплахата от военна намеса.

Какво следва не е ясно. Лидерите на ECOWAS казват, че предпочитат да намерят дипломатическо решение на кризата, но поддържат, че са готови да прибегнат до използването на сила като последна мярка, за да върнат на власт демократично избраното правителство на Нигер.

Несигурността разтърси жителите на столицата Ниамей. Някои хора се тълпяха в супермаркетите да купуват основни храни като ориз и олио за готвене на едро, докато други се опитаха да избягат. Служители на местните автобусни компании казаха, че повечето линии от столицата са напълно заети.

Междувременно демонстранти на прохунтата се събраха в неделя на стадион с 30 000 места в Ниамей, за да изразят подкрепата си за военното правителство и противопоставянето си на санкциите на ECOWAS.

Въпреки богатството си от ресурси, Нигер остава една от най-бедните страни в света. Много нигерийци, особено сред по-младото поколение, все още виждат Франция като имперска сила, отговорна за преобладаващите нива на бедност в тяхната страна. Тези, които подкрепят, които подкрепят новото военно правителство, виждат управлението му като възможност да се дистанцира дипломатично от френското влияние.

Бъдещето на избраното правителство на Нигер е от особено значение за демократичните съседи на страната и западните партньори. Съединените щати и Франция разположиха стотици войници, много от които помагат в мисии за борба с тероризма, въз основа на това, че Нигер е относително стабилна демокрация в регион, изпълнен с политически катаклизми, тероризъм и ислямистки бунтове.

Демократични съседи на Нигер се притесняват, че превратът може да има ефект на доминото, като се има предвид колко крехки са се оказали много от демокрациите в Западна Африка. Военни правителства поеха управлението в съседните Мали и Буркина Фасо след превратите съответно през 2021 г. и 2022 г. и двете страни сега подкрепят хунтата в Нигер.

Мали и Буркина Фасо заявиха в съвместно изявление миналата седмица, че ще считат всяка военна намеса в Нигер за „акт на война“ срещу трите страни.

И двете страни изпращат делегации в столицата на Нигер Ниамей, „в знак на солидарност с народа на Нигер“, според малийските въоръжени сили.

Буркина Фасо все още не е коментирала публично изпращането на делегации в Нигер, а Министерството на външните работи на Буркина Фасо все още не е отговорило на искането на CNN да потвърди тяхното присъствие.

Mihir Melwani и Pierre Bairin допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР