Въоръжени с автоматични оръжия и в пълно бойно снаряжение, двама

...
Въоръжени с автоматични оръжия и в пълно бойно снаряжение, двама
Коментари Харесай

Вдъхновява ли расистката реторика на Тръмп белия тероризъм в САЩ?

Въоръжени с автоматизирани оръжия и в цялостно бойно снаряжение, двама млади бели мъже методично разстреляха близо 30 души през почивните дни в Съединени американски щати, засилвайки опасенията, че " белият тероризъм " в този момент е главната опасност в Съединените щати.
На фона на възходящата тъга и апелите за дейности след стрелбите в Тексас и Охайо, представители и на демократите, и на републиканците приканиха федералното държавно управление да вземе тази опасност по-сериозно, като някои демократи упрекнаха президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в рисково разпалване на расови напрежения.
В Ел Пасо, ситуиран на границата с Мексико, повече от 8 на 10 поданици са испаноезични. Обвиняемият стрелец, 21-годишен бял мъж, разпознат в медийните репортажи като Патрик Крузиъс, е пристигнал от отдалечен Далас с очевидното желание да извърши всеобщо принуждение. Въоръжен с автоматизирано оръжие, стрелецът умъртви 20 души и рани 26, преди да се съобщи на полицията. Шестима от починалите са мексиканци, пристигнали да пазарят в локалния търговски център на WalMart.
В онлайн манифест, приписан на нападателя, се приказва за " испанската инвазия " и се утвърждава клането на 15 март от бял расист в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, при което починаха 51 души.
Тринайсет часа след нападението в Ел Пасо, различен бял мъж извърши акт на тероризъм в град Дейтън, Охайо. Той умъртви 9 души, в това число сестра си, преди да бъде убит от управляващите. Полицията го разпознава като Конър Бетс, 24-годишен. Докато полицията твърди, че претекстът към момента е " неразбираем ", стана ясно, че 6 от 9-те жертви в Дейтън са чернокожи.
" Диаболично "
Американският президент Доналд Тръмп, като заклеймявайки стрелбата в Ел Пасо в Twitter като " акт на безволие ", не сподели нищо за вероятните претекстове на обвинения. По-късно той съобщи, че " омразата няма място в нашата страна ", само че също упрекна причинителя, че е психологично болен.
Републиканският кмет на Ел Пасо Ди Марго сякаш понижи расовия претекст, свеждайки нещастието там до акт на " чисто зло " на " обществено отритнат " човек. Дори някои републиканци откриха сходно пояснение за незадоволително.
" Вярвам, че битката с тероризма остава народен приоритет и това би трябвало да включва твърдо противопоставяне на белия тероризъм. Това е действителна и сегашна опасност ", написа в Twitter Джордж П. Буш, почитан тексаски чиновник, който е племенник на някогашния президент Джордж Буш.
Републиканският сенатор Тед Крус от Тексас също написа в Twitter, че " това, което видяхме през вчерашния ден, беше противен акт на тероризъм и демонстрация на бяло превъзходство. Няма място за това... на никое място в цялата ни страна ".
Дори дъщерята на Тръмп Иванка, консултант в Белия дом, взе отношение по казуса: " Бялото превъзходство, сходно на всички други форми на тероризъм, е зло, което би трябвало да бъде унищожено ".
Бяла еднаквост
Години наред някои анализатори предупреждаваха, че голямото пренасочване на активите на разузнаването и сигурността към опасността на задгранични терористи след офанзивите на 11 септември е за сметка на нужното внимание на вътрешните рискове. Но чиновниците на администрацията заявяваха, че одобряват и тази опасност съществено.
Директорът на ФБР свидетелства предишния месец в Конгреса, че по-голямата част от случаите на вътрешен тероризъм, които бюрото е разследвало през предходните девет месеца, са стимулирани от някаква версия на " принуждение в името на бялото господство ". Той сподели, че организацията му " нападателно " проверява сходни закононарушения.
През 2017 и 2018 година, съгласно Центъра за разбор на Нова Америка, насилието от крайната десница е взело повече жертви в Съединените щати, в сравнение с джихадистки офанзиви. Робърт Маккензи, анализатор от Нова Америка, написа по-рано тази година, че " даже по време на администрацията на Обама разследващите организации постоянно пренебрегнаха десните закани по политически аргументи ".
Нещото, което се промени след избирането на Тръмп през 2016 година, беше тонът на обществения спор. Президентът постоянно говореше за " навлизане " на мигранти, отхвърляше категорично да осъди крайнодесните стачкуващи по време на митингите през 2017 година в Шарлотсвил, Вирджиния и неотдавна прикани четирима млади членове на Конгреса, всичките цветнокожи дами " да се върнат назад в страните, от които произлизат ".
" Трябва да назовем белия шовинизъм с същинското му име - вътрешен тероризъм. Трябва да попитаме самия президент за мнението му за расисткото предимство на бялата раса ", написа в Twitter Елизабет Уорън, водеща кандидатка на демократите за президент.
Друг претендент за президент от демократическата партия, Бето О`Рурк, чийто някогашен окръг на Конгреса включва Ел Пасо, отиде по-далеч. " Президентът предизвиква по-голям расизъм и освен расистката изразителност, само че и насилието, което толкоз постоянно я следва. За това е виновен освен президентът Тръмп, само че сигурно той е индивидът, който се употребява с най-голямо публично доверие... и е най-отговорен ", сподели О`Рурк в ефира на CNN.
Автор: Шарлът Плантив, АФП; Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР