Въоръжени мъже, заснети на фона на скалиста земя и порутени

...
Въоръжени мъже, заснети на фона на скалиста земя и порутени
Коментари Харесай

Афганистан, талибани, екстремизъм и империи: Отговаряме на въпросите

Въоръжени мъже, снимани на фона на скалиста земя и порутени дребни селца – или са добре екипирани непознати бойци, или са брадати локални бойци с обичайни локални облекла и закърпени автомати „ Калашников “ в ръце. Това е картината от интернационалния ефирен продан, с която към този момент три генерации у нас свързват Афганистан.

Корава земя; „ гробище на империи “; място, което в никакъв случай няма да бъде част от цивилизацията – коментаторите също показват много еднопланово страната, която през последните седмици е още веднъж на екрана. С евакуацията на западните жители от Кабул, с връщането на талибаните на власт, а и с 20-тата годишнина от атентатите в Съединени американски щати, които бяха катализатор на последния опит на външни сили да наложат властта си над Афганистан.

Всичко става по-разбираемо с малко подтекст. Ще отговорим по-долу на някои от главните въпроси.

Къде е Афганистан?

Говорим за страна на кръстопътя сред Централна и Южна Азия. Разположена в най-вече планински региони сред Пакистан, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан и дори Китай, тя е на стратегическо място, оценено още преди хиляди години. От тук в древността потеглят няколко империи, минава и Пътят на коприната.
Снимка: Getty Images
Именно мощните съседи на Афганистан имат голямо въздействие върху процесите в страната, изключително през последните години. Територията на Пакистан е употребена от разнообразни групировки за създаване на бази и подготвителни лагери още от 80-те години, а през днешния ден някои фракции непосредствено упрекват държавното управление в Исламабад, че оказва помощ на талибаните да открият властта си.

Иран има избрана външнополитическа роля в района, а Китай се пробва да навлезе в страната поради скъпите естествени благосъстояния, желанието да разшири сферата си на въздействие и опциите да взе участие във възобновяване ѝ.

Кой живее в Афганистан?

Една от аргументите мирът в страната да е мъчно изпълним е обвързван с доста комплицирания етнически баланс. На едно място живеят етнически пущуни, таджики, хазари, узбеки и ред други нации. Те имат съществени културни и религиозни разлики.
Снимка: Getty Images
В Афганистан са доста публикувани другите кланови и племенни съюзи, като на процедура те са паралелни на държавните структури и доста постоянно са доста по-добре проведени.
Снимка: Getty Images
Опитите по време на руското и след това на американското военно наличие най-малко силите за сигурност и армията да имат по-традиционна конструкция претърпяха крах, като и в двата случая се стигна до учредителен провал при среща с по-мотивираните ислямски бойци. Ненадеждността на силовите структури и корумпираната администрация са измежду аргументите хората изключително в по-малките градове и селата в действителност да са склонни да поддържат някой като талибаните, който идва с обещанието за ред.

Кога империите се провалиха в Афганистан?

Модерната история на страната стартира през XVIII век. През десетилетия на войни, за превъзходство спорят перси, руснаци и британци.
Снимка: Getty Images
След провалянето на последните през 1919 година в Афганистан се открива монархия, която просъществува до 1973 година, когато е отстранена с анемичен прелом. Държавата през цялото това време се модернизира, построяват се учебни заведения, промишленост, инфраструктура. Като цяло, приказваме за една по-скоро световна страна, която е по-развита от много от съседите си.
Снимка: Getty Images
През 1978 година нов прелом прави Афганистан социалистическа република, само че и води до гражданската война, която предопределя всички останали събития в страната до през днешния ден. От едната страна е държавното управление, подпомагано с десетки хиляди военни и голямо количество бойна техника от Съюз на съветските социалистически републики. От другата – партизаните муджахидини, обучавани от пакистански и американски инструктори и въоръжавани извън.
Снимка: Getty Images
Съветският съюз затъва в спора и дава големи жертви, преди да се изтегли на 15 февруари 1989 година Загиналите афганистанци са до 2 млн. души.

Опитите на муджахидините да ръководят дружно се провалят и избухва нова революция. Така през септември 1994 година се появяват талибаните – ислямски бойци, които одобряват най-крайните форми на Шариата и мюсюлманските канони. Високият им военен дух и външната поддръжка им оказват помощ през 1996 година да завладяват Кабул.
Снимка: Getty Images
Следват брутални репресии, а целият свят осъжда дейностите им, откакто политикът деец Мохамед Наджибула е свиреп погубен и тялото му е оставено за наставление обесено на светофар.

През идващите години Афганистан се изолира от света, като приема на своя територия разнообразни религиозни екстремисти, измежду които Осама бин-Ладен и „ ал-Кайда “. Той и групировката са главните обвинени за атентатите в Съединени американски щати от 11 септември 2001 година След като талибаните не го предават на Съединени американски щати, следва военна интервенция, която разрешава на опозицията да си върне властта.
Снимка: Getty Images
Талибаните са изтласкани, само че в никакъв случай не биват дефинитивно победени. Така следват близо 20 години на задгранично военно наличие, терористични актове с хиляди жертви (предимно цивилни) и слаба централна власт, която по този начин и не съумява да отговори на упованията на хората за мир и успокоение.
Снимка: Getty Images
Военното евакуиране на Съединени американски щати е тематика на най-малко 10 години. Няколко президенти във Вашингтон настояват, че тази война към този момент не е американска война и бойците би трябвало да си тръгнат. Джо Байдън беше този, който в последна сметка извърши поръчката на предшествениците си.

Какво толкоз има в Афганистан?

Интересът на толкоз доста мощни страни не е инцидентен. Афганистан има потвърдени находища на петрол, газ, уран, литий, въглища, желязна руда, злато, разнообразни редки земни детайли, скъпоценни и полускъпоценни камъни.
Снимка: Getty Images
Според експертни оценки под извънредно бедната планинска страна има залежи за най-малко 1 трилион $ и създаването им би повишило виталния стандарт на страната и би разрешило тя да обезпечава сигурността си без непозната помощ.

Тези естествени запаси са апетитни както за другите страни, по този начин и за разнообразни племена и групировки, които се борят за контрола над разнообразни райони.
Снимка: Getty Images
Освен това Афганистан е водещ незаконен производител на опиумен мак. Той е съществена суровина за правенето на хероин – най-тежкият и най-пристрастяващ всеобщ опиат. Дрогата е промишленост за милиарди и е значим детайл от финансирането на терористичните организации.

Опитите на американците и на поддържаното от тях държавно управление в Кабул да се оправи с маковите плантации удариха на камък.

Как ще ни се отрази ставащото в Афганистан?

На пръв взор тази страна е извънредно надалеч. За да стигне човек от нея до България, би трябвало да прекоси големите Иран и Турция. Въпреки това неустойчивостта в Афганистан ни визира – в това число тъй като хора ежедневно прекосяват Иран и Турция, с цел да стигнат до България.

Милиони са емигрирали от началото на 80-те години до през днешния ден. Много от тях потеглят към Европа, а някои от главните пътища на мигрантите минават точно през България. Затова и не е изненада, че в множеството случаи, в които се пресичат канали за трафик на хора на наша територия, измежду хванатите има и афганистанци.
Снимка: Getty Images
Трагедиите на бягащите от войната фамилии са един от сюжетите, другите са тези на икономическите мигранти, тръгнали в търсене на по-добър живот и на терористите, които употребяват случая, с цел да пътуват по-лесно в страни, чиято просвета желаят да унищожат.

Именно превръщането на Афганистан в място, където всеки екстремист е добре пристигнал, е измежду огромните опасности за целия развъртян свят.

Защо този път може да е друго?

Минали са цели 25 години от миналата победа на талибаните в Афганистан. Повечето от бойците, които развяха знамето им над Кабул, дори не са били родени по време на тези събития. За това потомство време доста неща са се трансформирали.

Арабската пролет сподели, че милиони младежи от разрастващите се страни (колкото и консервативни да са някои от тях) желаят да имат допир със света и технологиите им го разрешават. Вече не можеш да скриеш една цяла страна от ставащото на открито.
Снимка: Getty Images
В същото време „ Ислямска страна “ сподели образно по какъв начин актуалните обществени и медийни платформи могат да се трансфорат в оръжие на още по-човеконенавистна идеология, злоупотребяваща с името на исляма.

Именно зверствата на ИДИЛ втрещиха света до степен „ халифатът “ ѝ за броени месеци да се окаже на ръба на цялостното изгубване. Жестокостта на джихадистите потресе и тези, чиито сърца би трябвало да завоюва.

Вероятно по тази причина и самите талибани през днешния ден се пробват да показват себе си като по-умерени ислямски бойци, които този път ще зачитат правата на жителите и ще оставят кървавите репресии в предишното. Даже и това да стане, имат още много работа.

Атентатът на кабулското летище (извършен точно от локален клон на „ Ислямска страна “) сподели на талибаните образно с какви провокации ще се сблъскат, в случай че желаят да държат властта в Афганистан. Със комплицирано проведени и мощно фанатизирани групировки никой не може да се оправи самичък и не е инцидентно, че към този момент в Кабул приказват за поддръжка от други страни в областта на сигурността – да вземем за пример, Турция.
Снимка: Getty Images
Преговорите сигурно ще обиден други тематики, а евентуално – и други страни. Даже няма да е огромна изненада, защото в действителност от най-малко 5 години под една или друга форма талибаните вземат участие в разговор, в това число – и със Запада.

Трудно е да се чака, че талибаните ще донесат дълго чаканата непоклатимост в Афганистан, само че от техните водачи в действителност зависи дали ще създадат стъпките към това, което скоро единствено старците ще помнят – дълготраен мир по тази значима и изстрадала планинска земя.

В неделя в " 120 минути " ще чуете и други значими отговори - за първи път в българския ефирен ефир ще приказва един от членовете на медийната комисия на талибаните. Гледайте извънредното изявление на Светослав Иванов!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР