Въоръжени мъже освободиха днес повече от 1300 затворници от затвор

...
Въоръжени мъже освободиха днес повече от 1300 затворници от затвор
Коментари Харесай

Въоражени щурмуваха затвор в Конго, освободи 1300 души

Въоръжени мъже освободиха през днешния ден повече от 1300 пандизчии от затвор в източната част на Демократична република Конго при координирана офанзива, заяви кметът на град Бени, представен от „ Ройтерс “.
Той упрекна за нападението ислямистка екстремистка формация настояща в региона – „ Съюзени демократични сили “ (СДС).
Само 110 от общо 1456 пандизчии, в това число прочут брой екстремистки бойци, са останали в постройката след координираните утринни офанзиви на джихадистите против пандиза „ Кангбайи “ в град Бени и охраняващия го боен лагер, сподели кметът Модест Бакванамаха.
Съюз на демократичните сили е угандийска въоръжена формация, настояща в източната част на ДР Конго от 90-те години. Тя е умъртвила 1000 цивилни от началото на 2019 година, съгласно данни на Организация на обединените нации, макар нееднократните военни акции за унищожаването ѝ.
Според формалната осведомителна организация на групировката „ Ислямска страна “ (ИД) АМАК, нейният клон в региона на Централна Африка е направил нападението. ИД е поемала отговорността за няколко хипотетични офанзиви на Съюз на демократичните сили в предишното.
Експерти на Организация на обединените нации изрично декларират, че изказванията, съгласно които Съюз на демократичните сили са свързани с ИД, са пресилени или погрешни, сподели Дан Фейхи, някогашен проверяващ чиновник на международната организация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР