Съобщава се за „интензивни битки“ между бунтовнически групи, армия за ключов град в Северно Мали

...
Въоръжени групи от Северно Мали във вторник твърдяха, че са
Коментари Харесай

Въоръжени групи от Северно Мали във вторник твърдяха, че са превзели ключовия град Бурем, разположен между древните градове Гао и Тимбукту, след като са се сражавали срещу националната армия.

Властите в Мали не коментираха операцията, което би потвърдило опасенията за връщане на враждебните действия между армията и северните групи и края на мирното споразумение.

Редки доклади от отдалечения регион очертаха объркана цялостна картина, като свидетели говореха за армията, поемаща управлението, подкрепена от военновъздушните сили.

Но Постоянната стратегическа рамка (CSP) -- коалиция от въоръжени фракции, които бяха подписа мирно споразумение с държавата през 2015 г. -- издаде изявление, в което се казва, че е извършила операцията в Бурем, като поема "контрола върху лагера и различни предни позиции" от армията и руската паравоенна група Вагнер.

Говорителят на CSP Мохамед Ел Маулуд Рамадан каза в изявлението, че "интензивни боеве" са предшествали превземането на града.

„Неидентифицирани въоръжени групи бяха обкръжили лагера и бродеха из града“, каза местният жител Махамуд Улд Мети по телефона.

„Но самолетът реагира срещу тях. Можем да чуем още стрелба, FAMA (Малийските въоръжени сили ) са навсякъде в града на брой“, добави той.

Алиансът от въоръжени групировки, съставени предимно от туареги, се бунтува срещу държавата от 2012 г., но подписа мирно споразумение с правителството на Мали три години по-късно.

Крехката сделка - - известно като споразумението от Алжир - беше подложено на напрежение, след като гражданското правителство беше свалено през 2020 г. и заменено от хунта.

„Война“ с хунтата

Една от подписалите я страни, Координацията на Азавад Движенията (CMA) в понеделник заявиха, че се смятат за "война" с управляващата хунта.

Регионът - люлката на джихадистки бунтове, обхванали три нации от Сахел - преживя възобновяване на напрежението напоследък седмици, предизвикано отчасти от изтеглянето на мироопазващите войски на ООН от Мали.

CSP рамката заяви във вторник, че е действала в „легитимна защита в лицето на провокациите на терористи от малийската армия, придружени от милицията на Вагнер.“< p>Бурем се намира на пътя между Тимбукту и Гао, близо до река Нигер, насочващ се към феодалното владение на туарегите Кидал още на север.

В края на август хунтата призова въоръжените групировки да подновят диалога и болна мирна сделка, на фона на опасения от нови враждебни действия след изтеглянето на мироопазващите сили на ООН.

Групите от Framework се притесняват, че изтеглянето може да даде на хунтата „претекст“ да окупира отново зони, които мирните споразумения бяха отстъпили от централен контрол.

След това мироопазващите сили на ООН напуснаха база миналия месец имаше сблъсъци между войски и джихадисти, но също и между армията и CMA.

В Рамката се казва, че след напускането на базата армията и руските паравоенни части на Вагнер са предизвикали насилие, включително екзекуции по бърза процедура и злоупотреби като произволни арести и грабежи на местните жители.

Мисията на ООН за опазване на мира, известна като Minusma, има срок до 31 декември да напусне Мали след десетилетие на борба за стабилизиране на страната.

Мисията от 13 000 души беше разпоредена да се оттегли по-рано тази година по искане на управляващата хунта в Мали след изтеглянето на френските войски през 2022 г.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР