Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония, пред

...
Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония, пред
Коментари Харесай

Българският пазар отбелязва впечатляващ ръст от 151% при безконтактните плащания

Ваня Манова, управител на Mastercard за България и Македония, пред money.bg:

Картовите разплащания бележат растеж през последните години. Бихте ли споделели какви са трендовете в България и по-света ?

Устойчивата наклонност за възходящата приложимост на картови преводи е реалност както на интернационалните, по този начин и на локалния пазар. Все по-голям брой консуматори отдават своето желание на безкасови преводи. Проучването Masterindex за 2018 година регистрира всекидневно повишаване на потреблението на карти в България - през 2018 година 40,2% от картодържателите са употребявали своята карта всеки ден, до момента в който през 2017 година делът им е бил 35%. В същото време потребителите показват бързината на разплащане като доста по-голям индикатор от сигурността.

Данните демонстрират, че българите към този момент не слагат под въпрос сигурността на картовите преводи, а по-скоро ценят своето време и улеснение. При потреблението на услугата към този момент не местоположението е от голяма важност, а съществуването на услугата. Благодарение на развиването на инфраструктурата и стартирането на разнообразни мобилни приложения, включително и цифровите портфейли, през днешния ден в цяла България - в морските или планинските курорти, в София или в други градове, българите и задграничните посетители заплащат посредством техните карти и устройства по същия метод, както във всяка европейска страна.

Друга наклонност е повишаването на известността на безконтактните разплащания. Данните от неотдавна извършено изследване на Mastercard потвърдиха възходящата приложимост на безконтактни преводи в цяла Европа, като регистрираха 97% нарастване на безконтактните преводи за година. Европа е водач в безконтактните технологии като съвсем всяка втора трансакция е безконтактна, а в тези индикатори е водещ районът на Централна и Източна Европа. Използването на безконтактните технологии като способ на заплащане е невиждано в страни като България, целия Балкански район, взаимно с Полша и Чехия, които са одобрявани за водачи във връзка с безконтактната услуга. На повече от 15 основни европейски пазара - в това число Дания, Хърватия, Гърция, Унгария, Холандия, Полша, Русия - безконтактните преводи в комерсиалните обекти към този момент надвишават 50%.

Българският пазар отбелязва впечатляващ растеж от 151% при безконтактните преводи, което е надалеч над междинното равнище, с непрекъсната наклонност за напредък. През август 2018 година в България всяка втора картова трансакция е безконтактна - 49% от всички картови разплащания в комерсиалните обекти.

Ръстът в използването на безконтактните разплащания е знак за готовността на потребителите да възприемат и да се възползват от новите технологии. А съгласно цитираните индикатори са страните от Централна и Източна Европа, които са с най-високи стойности, нашите консуматори одобряват извънредно добре новаторските способи на заплащане.

Друга ясна наклонност е нарасналото доверие на българските картодържатели при заплащане с карти в чужбина, до момента в който са на отмора или на бизнес пътешестване. И това е наклонност през последните 4-5 години, която следим освен посредством нашите проучвания. Има няколко аргументи - първо, картовите заплащания са доста по-удобни и по-бързи от заплащанията в брой. Днес осведомеността на хората за изгодите и преимуществата на картовите разплащания е доста по-висока. Второ, само че не по-малко значимо, през последните години равнището на сигурност на картовите преводи се увеличи доста. В Mastercard всекидневно се стараем да покачваме сигурността и да подобряваме удобството на безкасовите заплащания. За всеки един от нас е естествено да избра тези способи на заплащане, които обезпечават безукорен и безпроблемен престой в чужбина. Всичко гореизброено докара до повишение на доверието и до това картовите разплащания да бъдат желан способ за доста консуматори.

Разкажете повече за плана. Кога и по какъв начин се зароди концепцията?

Ежедневното повишаване на картови разплащания и непрестанно увеличаващата им се известност измежду потребителите разумно докара до това да улесняваме картодържателите като им предлагаме още по-богат набор от благоприятни условия и приложения при осъществяване на картови разплащания. По този метод напълно естествено се зароди концепцията за кобрандиран артикул в колаборация сред водачите на пазара - Mastercard и Diners Club.

Ето за какво създадохме напълно нов за българския пазар артикул, който съчетава в себе си удобството и сигурността на новите технологии. Evolve e първият артикул, сплотяващ двата международни марката, който съчетава в себе си кредитна карта, клубна принадлежност и нови технологии.

Кредитната карта от ново потомство Evolve, се издава само от Дайнръс клуб България АД, като претенции за нея могат да бъдат подавани на diners.bg и в офисите на Fibank. Тя съчетава на едно място най-хубавите услуги предлагани от двата международни марката Diners Club и Mastercard и дава двойно повече благоприятни условия на нейните притежатели. По този метод всеки картодържател разполага с цялостните благоприятни условия, които оферират двете международни картови организации Mastercard и Diners Club.

Какви са преимуществата на картата Evolve за клиентите?

Картата Evolve, която разрешава безконтактни заплащания както в България, по този начин и в чужбина, се издава в три разновидности - Diners Club - MasterCard Classic, Diners Club - MasterCard First lady розова и Diners Club - MasterCard First lady алена.

Притежателите на Evolve получават опцията с един артикул да се възползват от всички привилегии, които дават Mastercard и Diners Club International, без да е належащо да вкарват голям брой ПИН кодове, да наблюдават разнообразни предели, извлечения и банкови сметки. Потребителите сами могат да изберат кой от двата марката - Mastercard или Diners Club да употребяват при осъществяване на трансакция. Картодържателите имат опция да се включат във всички наградни стратегии, в това число и Priceless програмата на Mastercard за помощ при образуване на пътувания и резервации посредством Concierge програма; безвъзмездна здравна застраховка при пътешестване в чужбина и голям брой районни и интернационалните стратегии за отстъпки. Всеки картодържател получава опцията за безвъзмезден достъп и консумация до над 800 летищни салона в целия свят. Също по този начин картите от ново потомство Evolve вземат участие в cashback програмата на Diners Club, и имат спомагателна 3D автентикация за онлайн заплащания.

Според данните от Masterindex непрекъснатият растеж на българите, пътуващи в чужбина, продължава - през 2016 година делът е 50%, през 2017 година той нараства до 55%, а през 2018 година - 58%. А през 2018 година следим за първа година към 7% от пасажерите да заплащат най-вече или единствено онлайн за настаняване и билети.

И защото българите обичат да пътуват и го вършат, имам вяра, че притежателите на Evolve ще се насладят на новия артикул.

Какви са прогнозите Ви за бъдещето на картовите разплащания в България?

Развитието на актуалните технологии ни разрешава непрестанно да се усъвършенстваме и да обогатяваме портфолиото от артикули и услуги, които улесняват потребителите. Бих споделила, че бъдещето е в потребление на дигитализацията посредством финансови нововъведения.

Мобилните разплащания ще бъдат все по-приемани от българите заради удобството и сигурността им. Добре развитата безконтактна инфраструктура в България е основен фактор за това, още повече тъй като сънародниците ни одобряват доста позитивно използването на нововъведения. Всеки трети българин употребява повече от 10 цифрови услуги и прекарва повече от пет часа дневно пред своето мобилно устройство, което демонстрира, че България е отпред в Европа (данни от изследването Mastercard`s Innovation Study 2017). 70% от българите показват телефона като желана опция за осъществяване на заплащане. Също по този начин 34% от българите биха употребявали таблетите си за осъществяване на заплащания, а 16% биха разчитали на смарт устройства, часовници и гривни. Ето за какво разработихме услугата Mastercard Digital Enablement Service (MDES), основана на технология, която обезпечава в допълнение равнище на сигурност и в допълнение успокоение за потребителите. По този метод потребителите могат всекидневно бързо, елементарно и комфортно да употребяват своя мобилен телефон като безконтактна карта за разплащания.

От позиция на сигурността биометричното засвидетелствуване е друга иновация, която ще бъде необятно разпознаваема в близко бъдеще. По-голяма част от потребителите избират потреблението на биометрични данни, а не пароли, за засвидетелствуване на заплащания или на други финансови услуги. Биометриката като способ за засвидетелствуване на заплащането не е незнайна за българския консуматор - през 2017 година България бе първият европейски пазар, който тества новаторската технология. В края на пилотния план участниците дадоха противоположна връзка както за новаторската технология, по този начин и усещания за използването й, която беше впечатляваща:
93% от участниците бяха на мнение, че биометричната карта е по-удобна за потребление от въвеждането на ПИН за осъществяване на трансакция; 95% от участниците откриха, че биометричната карта е по-сигурна от елементарните чип карти над 90% от тях биха възобновили своята обичана карта с биометрична такава при опция.
Трябва да имаме поради, че потреблението на биометрични данни за засвидетелствуване също по този начин са основен фактор за осъществяване на сериозните условия на Европейски Съюз за засвидетелствуване на достоверността на потребителите по PSD2. Ето за какво до месец април 2019 година всички картови издатели ще би трябвало да оферират най-малко едно биометрично решение - несъмнено, бързо и комфортно за потребление от картодържателите.

И най-после, само че не на последно място, чака ни все по-разпространена приложимост на картовите заплащания онлайн. Електронната търговия е един от секторите, които освен непрекъснато се приспособяват към измененията в актуалното общество и доста сполучливо се възползват от новите технологии, само че и оферират потребителско преживяване оттатък непрестанно растящите упования.

Днес потребителите могат да избират и съпоставят артикули и цени в магазини, каталози, онлайн платформи. И имат опция да изберат най-хубавата оферта. Днес потребителите също се въздействат повече от всеки път от фактори като улеснение, експедитивност и сигурност. С развиването на интернет и увеличението на броя и функционалността на обвързваните устройства, които дават на потребителите огромно улеснение да пазарят от всяко място и когато и да е, онлайн заплащанията ще получат известност измежду онлайн купувачите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР