Външното ни министерство обвини руското министерство на външните работи в

...
Външното ни министерство обвини руското министерство на външните работи в
Коментари Харесай

Външното ни министерство обвини руското в подмяна на историческите факти

Външното ни министерство упрекна съветското министерство на външните работи в замяна на историческите обстоятелства. Острата реакция беше провокирана от изказване на представителя на съветското дипломатическо ведомство Мария Захарова, съгласно която руската войска е избавила българските евреи по време на Втората международна война. Коментарът й беше във връзка графити върху паметника на руската войска в София с текст " 100 години ционистка окупация ", които към този момент са изчистени.

Надписът " 100 години ционистка окупация ", появил се на паметника на руската войска в София на 31 октомври, към този момент е измит от столичната община. В Москва обаче той отекна в министерството на външните работи, което всекидневно разяснява положението на паметниците, свързани с съветската и руска история зад граница.

Говорителката на министерството Мария Захарова изрази отвращение от " следващото опозоряване на паметника " и добави, явно обърквайки историческите обстоятелства:
Мария Захарова, представител на Министерство на външните работи на Русия: Този случай е изключително безсрамен в светлината на това, че в годините на Втората международна война депортацията на евреите от България беше предотвратена с помощта на нашите войни, като по този метод са избавили към 50 000 души от неизбежна крах.
В София министърът на външните работи Екатерина Захариева изрази неразбиране от съветския коментар и изрази вяра, че е станало неразбирателство.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Нека да напомним историята - опитите за депортация стартират 40-та година, 41-ва, 43-та, първоначално се стопират с доста мощната поддръжка на българския народ, черква и депутати. Нека да напомним, че тогава Червената войска не е била в България въобще, и дано да напомним, че за жалост след 44-та година Народният съд осъжда 39 от депутатите, които са подкрепили декларацията на Пешев, част от тях на гибел, самият Пешев на 15 години затвор.
В особено изказване външното ни министерство упрекна Москва в опит за замяна на историческите обстоятелства, което вреди на идеята за битката с антисемитизма, расизма и нетолерантността.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Аз съм срещу опозоряване на всички монументи. Паметниците би трябвало да се пазят, тъй че също не е прелестно това и надписа, който са написали. Ние помним историята си. Това е един от най-големите триумфи на българските депутати, на българската черква, българската общност, на българския народ на първо място.
Засега не е известно кой и по какъв мотив е сложил надписа на паметника, чието наличие беше наказано както от министерството на външните работи, по този начин и от еврейски публични организации у нас. Може да се допуска, че случаят е обвързван със 100-годишнината от подписването на Балфурската декларация, с която Англия показва подготвеност да сътвори в Палестина дом за евреите.

Що се отнася до Мария Захарова, това не е първият случай, в който тя бърка исторически обстоятелства. Само преди дни в ефира на съветска национална телевизия, в което се дискутираше лобизма в Америка, Захарова разгласи, че Осама бин Ладен е бил одобряван от Хилари Клинтън в Белия дом и се базира на фотоси, които от дълго време бяха оповестени за подправени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР