Външното министерство на Китай призова канадските власти да коригират грешката

Външното министерство на Китай призова канадските власти да коригират грешката ...

Китай: Канада да коригира грешката си и да освободи финансовия директор на Huawei.


Външното министерство на Китай призова канадските власти да "коригират грешката си" и да освободят главния финансов директор на китайската телекомуникационна компания Huawei Мън Ванчжоу, съобщи "Ройтерс, цитирайки говорителя на китайското външно ведомство.

Призивите за освобождаването на Мън идват на фона на предстоящата възможност за нейната екстрадиция в САЩ. Министерството на правосъдието на Канада наскоро публикува документи, показващи, че тя все още може да бъде предадена на Вашингтон, въпреки възраженията на нейните адвокати.

Изслушване за нейната екстрадиция е предвидено да се проведе по-късно днес във Ванкувър.

Адвокатите на Мън подчертаха, че клиентката им не може да бъде екстрадирана в САЩ по обвинение в нарушаване на санкциите срещу Иран, тъй като това не представлява престъпление, където тя е задържана.

Въпреки това обаче канадската съдебна система постанови, че нейният казус се квалифицира като "измама", което е наказуемо престъпление в Канада.

Мън Ванчжоу беше арестувана в Канада през декември 2018 г. по искане на САЩ. Вашингтон настоя, че изпълнителна директорка по финансовите въпроси на Huawei е участвала в банкови схеми, които позволяват на Иран да избягва икономическите санкции на САЩ.

Компанията заклейми ареста и отхвърли твърденията на САЩ. Самата Мън също отхвърли обвиненията срещу себе си като неверни. Китайските власти от своя страна определиха ареста като политически мотивиран.

Задържането на Мън стана по времето, когато САЩ и Китай водеха търговска война. Изглежда обаче, че нещата се успокоиха през последните седмици, след като Китай и САЩ договориха "първата фаза" на търговско споразумение след месеци тежки преговори.

Източник: news.bg