Външното министерство на Китай призова канадските власти да коригират грешката

...
Външното министерство на Китай призова канадските власти да коригират грешката
Коментари Харесай

Китай: Канада да коригира грешката си и да освободи финансовия директор на Huawei

Външното министерство на Китай прикани канадските управляващи да " поправят грешката си " и да освободят основния финансов шеф на китайската телекомуникационна компания Huawei Мън Ванчжоу, заяви " Ройтерс, цитирайки представителя на китайското външно ведомство.

Призивите за освобождението на Мън идват на фона на идната опция за нейната екстрадиция в Съединени американски щати . Министерството на правораздаването на Канада неотдавна разгласява документи, показващи, че тя към момента може да бъде предадена на Вашингтон, макар възраженията на нейните юристи.

Изслушване за нейната екстрадиция е планувано да се организира по-късно през днешния ден във Ванкувър.

Адвокатите на Мън подчертаха, че клиентката им не може да бъде екстрадирана в Съединени американски щати по обвиняване в нарушение на глобите против Иран, защото това не съставлява закононарушение, където тя е арестувана.

Въпреки това обаче канадската правосъдна система постанови, че нейният проблем се квалифицира като " машинация ", което е наказуемо закононарушение в Канада.

Мън Ванчжоу беше задържана в Канада през декември 2018 година по искане на Съединени американски щати. Вашингтон настоя, че изпълнителна директорка по финансовите въпроси на Huawei е взела участие в банкови схеми, които разрешават на Иран да заобикаля икономическите наказания на Съединени американски щати.

Компанията жигосах ареста и отхвърли изказванията на Съединени американски щати. Самата Мън също отхвърли обвиняванията против себе си като погрешни. Китайските управляващи от своя страна дефинираха ареста като политически стимулиран.

Задържането на Мън стана по времето, когато Съединени американски щати и Китай водеха комерсиална война. Изглежда обаче, че нещата се успокоиха през последните седмици, откакто Китай и Съединени американски щати договориха " първата фаза " на комерсиално съглашение след месеци тежки договаряния.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР