Външното министерство на Естония е извикало посланика на Русия и

...
Външното министерство на Естония е извикало посланика на Русия и
Коментари Харесай

Естония скочи срещу Русия заради салют в чест на освобождението на Талин

Външното министерство на Естония е извикало посланика на Русия и е връчило протестна нота поради проектите за образуване на салют в Москва в чест на освобождението на Талин от нацистите, оповестиха от външното ведомство на балтийската република.

По-рано от съветското военно министерство анонсираха тържествени мероприятия в памет на освобождението на градове в Съюз на съветските социалистически републики и Източна Европа. Тези мероприятия щели да се проведат в границите на подготовката за отбелязването на 75-годишнината от успеха във Втората международна война.

Общо става въпрос за 11 града през 2019 година (Одеса, Севастопол, Минск, Вилнюс, Брест, Каунас, Кишинев, Букурещ, Талин, Рига и Белград) и шест през 2020 година (Варшава, Будапеща, Братислава, Виена, Прага и Берлин).

Салютът в чест на освобождението на естонската столица е плануван за 22 септември.

В Естония 22 септември се отбелязва Деня на съпротивата. Той е отдаден в памет на държавното управление на Ото Тиф, което е образувано на 18 септември 1944 година, когато нацистките войски напущат Талин, а четири дни по-късно е разформировано - с идването на алената войска в естонската столица, която окупира прибалтийската страна, като окупацията трае до оповестяването на самостоятелност през 1991 година Ото Тиф е считан от доста от своите сънародници за знак на националната опозиция.

В същото време на този ден естонците импровизирано означават и освобождението на Талин от нацистите. Ветераните от Втората международна война, които са се сражавали на страната на Съюз на съветските социалистически републики, и по-голяма част от рускоговорещите поданици поставят венци и цветя в подножието на паметника Войника избавител, прочут още като " Бронзовия боец ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР