Външно-политическият съветник на премиера Весела Чернева е предложила в писмо

...
Външно-политическият съветник на премиера Весела Чернева е предложила в писмо
Коментари Харесай

Генчовска пред НС: Премиeрът Петков предложи цялостно ревизиране на рамковата позиция за РСМ

Външно-политическият консултант на премиера Весела Чернева е предложила в писмо до Министерство на външните работи актуализация на Рамковата позиция на България във връзка с РСМ, която е в несъгласие с националния интерес! Актуализацията на позицията водела в действителност към събаряне на българското несъгласие над Северна Македония

Това съобщи външният министър Теодора Генчовска навън съвещание на Народното събрание.

Депутатите одобриха думите й с отвращение.

Министър-председателят Кирил Петков изпрати предложение, което на процедура изцяло ревизира Рамковата позиция, призната от Народното събрание и държавното управление, само че тя е отхвърлена от Министерството на външните работи. В договарянията има прогрес, само че има и проблеми, които остават открити за разрешаване. Един от тях е формулировката за по този начин наречения македонски език в исторически и етнически проект “, изясни още Теодора Генчовска.

По време на чуването Генчовска съобщи, че през април външнополитическият консултант на премиера Кирил Петков е изпратил предложение за инспектиране на рамковата позиция на България. В него липсвала позицията ни за езика, а европейските гаранции за осъществяване на контракта за добросъседство ставали несъстоятелни. Министерството на външните работи е отхвърлил този документ като неправилен. Междувременно е регистрирана и нараснала интензивност в интернационален проект.

" Основният проблем от тази обстановка е, че до момента в който Министерство на външните работи се пробва да договаря, от другата страна се е създавало усещане, че България може да се съгласи на по-малко, че Министерство на външните работи не е значимо и няма смисъл да се договаря с него, " сподели Генчовска.

В началото на май работата на Министерство на външните работи траяла и за малко време е регистриран прогрес: изцяло е отпаднало условието на Скопие включването на българите в Конституцията на Северна Македония да се случи едвам преди края на договарянията за участие. Запазила се е и българската позиция за езика, изясни още Генчовска.

" Откакто поех поста министър на външните работи, по време на първата ми среща с министъра на външните работи на РСМ, първото ми изречение беше към него: " Г-н министър, комуникирайте единствено с мен! За страдание, това не се случи, " показа още Теодора Генчовска.

По-рано Народното събрание одобри предлагането на Има Такъв Народ като първа точка от днешния дневен ред да бъде чуване на Теодора Генчовска на закрито съвещание, която да огласи паметни мемоари от диалози на премиера Кирил Петков по тематиката Северна Македония с дипломати и служители от Брюксел и дали е водил двойна външна политика.

Квесторите затвориха залата, преди този момент депутатите си оставиха телефоните. Но 5/минути по-късно ръководителят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров съобщи пред публицисти, че оферират съвещанието да бъде намерено, с цел да могат всички български жители да научат истината по тематиката РСМ.

Това провокира спор сред народните представители. От опозицията разкритикуваха ръководещите, че не позволяват съвещанието да е закрито, с цел да не разрешат на Генчовска да изнесе секретни данни.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ в тази секретна информация биха могли да се съдържат данни за осъществено закононарушение.

След ревюто на Генчовска започнаха разногласия сред ръководителя Никола Минчев и представители на опозицията, които желаят съвещанието да бъде закрито, с цел да могат да зададат въпросите си, които засягат подадените в деловодството документи с гриф " Строго секретно ".

Председателят на Народното събрание обаче съобщи, че депутатите и министърът би трябвало да се преценяват какви данни изнасят по време на откритото съвещание.

След дълги разногласия и упорити отводи на Минчев да подложи на гласоподаване настояването за закрито съвещание, депутатите от опозицията започнаха да скандират " Оставка! "

А всеки от народните представители от опозицията, който се изрича от трибуната, не пропуща да спомене две понятия - Кирил Петков и " национално изменничество ".

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова дефинира протичащото се като " политическа шизофрения ", откакто има гласувано решение за намерено чуване на Генчовска, само че квесторите не пускат публицистите. Тя съобщи, че болшинството се пробва посредством процедурни хватки да не допусне чуване на външния министър, макар признатата точка тя да приказва в пленарната зала. Разрази се скандал. Депутатите излязоха в отмора.

Началникът на кабинета Лена Бориславова е изпратила паметна записка за среща сред Оливер Вархеи и министъра на външните работи от 31 март. Бележката е датирана от 1 април. Това съобщи ръководителят на ПГ на ”Има подобен народ” Тошко Йорданов от парламентарната естрада.
„ Бих желала да изразя надълбоко удивление в съдържащото се в паметната записка по отношение на срещата с комисар Вархеи за битие на сделка, за което МвнР не е известено “, цитира Йорданов хипотетичната записка.

Йорданов разкри, че Петков по-късно е бил " гневен ", тъй като тази записка е изпратена до съветника на президента Димитър Стоянов и посланици. Премиерът е изчел на глас тази записка за срещата с Вархеи. Има 8 неща, които е споделил пред него министър-председателят, съобщи депутатът. Йорданов добави, че депутатите ще видят бележката в засекретеното деловодство.

" Петков си е разрешавал да води сделки и да поема задължения за Северна Македония, а не „ проксито “ му Весела Чернева ", съобщи още той.

В началото на днешното съвещание депутатите одобриха настояването на Има Такъв Народ като първа точка да изслушат на закрито съвещание външният министър Теодора Генчовска по тематиката Северна Македония. Председателят на Народното събрание Никола Минчев подреди външните лица да изоставен и да спре излъчването онлайн, в това число в уеб страницата на Народно събрание.

При закрити врата външният министър в оставка Теодора Генчовска ще бъде изслушана за външната политика на страната по ветото върху договарянията на Скопие за участие в Европейски Съюз. Тя ще изнесе пред депутатите информация за тайните срещи на премиера Кирил Петков и ще покаже секретните грами за водени диалози по тематиката.

„ В тази секретна грама, дето ще я чете, плюс другите документи, дали пък вътре някой европейски комисар не споделя какво му е споделил Кирил Петков какво мисли да прави “, разяснява Тошко Йорданов. И попита: " Дали това не е национално изменничество? Ако не е, за какво ни стопират да създадем такова прикрито съвещание? "

Междувременно Станислав Балабанов предложения премиера Кирил Петков в Народното събрание да „ се яви на детектор на лъжата и да отговори негов ли е почеркът в бележката и да удостовери смисъла на тази записка “. Преди дни депутатът от Има Такъв Народ изрази изказване в телевизионно изявление, че по време на пътуването на българската делегация до Киев министър-председателят му е написал на лист проект за повдигането на ветото за РСМ за договарянията за участие в Европейския съюз.

Още през вчерашния ден Има Такъв Народ съобщи, че внесе искане в Народно събрание за закрито съвещание като първа точка за чуване на външния министър Теодора Генчовска във връзка с РСМ.

" Днес Има Такъв Народ ще инициира през процедура в Народно събрание закритото съвещание да е първа точка от днешния дневен ред и ще забележим по какъв начин ще реагира залата и ръководителя. Ако още веднъж го саботира, това ще е закононарушение против националния интерес ", сподели той и добави:

" Колкото по-бързо си тръгнат тези некомпетентни експерти, които се пробват да вкарат страната в безпорядък през последните месеци със своите нелогични дейности, толкоз ще е по-добре за българското общество ".

Малко по-късно процедурата бе гасувана, ръководителят на Народното събрание даде 10 мин. отмора, през която депутатите да оставят на открито телефоните си, и закритото съвещание стартира..

Епицентър. бг напомня, че през април на закрито съвещание на външната комисия министър Генчовска направи скандални разкрития за държанието на премиера Петков по отношение на повдигането на ветото над РСМ.

" България има две външни политики, едната е на премиера Петков и неговите външнополитически съветници, (което е в нарушаване на закона), а другата - на Външно министерство! ", бе декларирала външният министър пред смаяните депутати. Това закрито съвещание в Народното събрание, бе поискано от депутатите по отношение на позицията на България във връзка с РСМ и появилите се извън информации, че министър председателят е заречен до края на юни България да вдигне ветото над Скопие.

Генчовска признала пред националните депутати, че обстановката във външната политика е скандална. Тя разкрила, че като външен министър научава 80% от нещата във връзка с РСМ от Скопие. От другари в прилежащата ни страна Генчовска научила, че Петков и Ковачевски са се договорили за ново междуправителствено съвещание (б.р. по-късно то бе отменено).

Това значи, че зад тила на съдружните сътрудници и законните държавни институции министър-председателят Кирил Петков и външнолитическият му консултант Весела Чернева прокарват външна политика в ущърб на националните ползи.

България има две външни политики. Едната е на Външно министерство, другата се организира от премиера и неговите външнополитически съветници, споделила Генчовска.

По отношение на междуведомствената Историческа комисия, за жалост, бодряшките изказавания на премиера Петков, са тотална лъжа. Свършената работа на тази комисия е НУЛА, декларирала Генчовска.

" Продължаваме промяната " не престават да живеят с убеждението, че страната е едно Неправителствени организации, споделила Генчовска пред смаяните депутати.

Във Външно министерство не е постъпила нито една паметна записка от срещите на премиера Кирил Петков с представители на македонската страна, подчертала Генчовска, а това е още едно нарушаване на закона.

Затова пък в Министерство на външните работи има паметни бележки от диалозите на Кирил Петков с европейските ни сътрудници, което ще бъдат предмет на разглеждане на днешното закрито съвещание на Народното събрание.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР