Външно министерство е разпоредило на временно управляващият консулството в Абуджа,Нигерия

Външно министерство е разпоредило на временно управляващият консулството в Абуджа,Нигерия ...

Външно министерство проверява дали българи за взети за заложници от пирати.

Външно министерство е разпоредило на временно управляващият консулството в Абуджа,Нигерия - Георги Йовчевски да провери информацията за пленени български моряци край Бенин чрез властите. До момента там не е получавана информация за инцидент с български граждани.Консулството в Нигерия е най-близкото до Бенин българско дипломатическо представителство.
Припомняме, че на 19 април пирати са атакували контейнеровозът Tommi Ritscher (9656137). Част от екипажа му, включително и капитанът, са българи. Пиратите, чийто брой все още е неизвестен, са взели 8 заложници. Не е ясно дали сред тях има българи.
Кризисната ситуация се разиграла на пристанище Котону, Бенин, съобщава специализираният сайт Maritime Bulletin. Той се позовава на информация от британската консултантска компания по морска сигурност “Дриад Глобал”, цитиран от "24 часа".
Няма особена промяна в ситуацията към 20 април, посочва Maritime Bulletin.
Контейнеровозът има 19-членен екипаж. Корабът е построен през 2014г. и плава под португалски флаг, а управляващата го компания е германската Transeste Schiffahrt. По данни на “Дриад Глобал”  освен българи на кораба има моряци от Русия, Украйна и Филипините.
До момента е известно, че 11 души от екипажа успели да се скрият в специално предвидено помещениe - скривалище, но 8 души са били заловени от похитителите и в момента са заложници.
"Приоритет са ни безопасността и благосъстоянието на екипажа. В този труден миг мислите ни са със семействата на изчезналите моряци и непрекъснато ги информираме за ситуацията. Работим пряко със заинтересованите страни и специалисти, за да гарантираме, че високо цененият ни екипаж ще се завърне безопасно възможно най-бързо. Заради деликатната ситуация няма да информираме за оперативни подробности, които биха могли да попречат на усилията за безопасното освобождаване на похитените", коментираха от германската компания Transeste Schiffahrt.
Към атакувания от пирати контейнеровоз е изпратен и боен съд от ВМС на Нигерия.

Източник: actualno.com