Външният ни министър Екатерина Захариева е дала интервю за германското

...
Външният ни министър Екатерина Захариева е дала интервю за германското
Коментари Харесай

Захариева: Да честваш Тито е все едно да честваш Хитлер

Външният ни министър Екатерина Захариева е дала изявление за немското издание „ Ди Велт “, представено от bTV, в което приказва за причините за ветото, което България наложи на старта на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

„ Те бяха и много брутални към мен, когато се осмелих да подлагам на критика честването на 40-годишнината от гибелта на един от най-мрачните диктатори – Тито, който е умъртвил до 1.7 млн. души в някогашна Югославия за по-малко от 10 години. И към момента го почитат. Кметът на Скопие (Петре Шилегов от СДСМ) е партиен другар на Заев (премиерът на Северна Македония Зоран Заев). След това към този момент не бях толкоз известна там. Но това е все едно кметът на Берлин да предложи да се празнува гибелта на Хитлер “, споделя Захариева в края на изявлението.

По думите ѝ поддръжката на България за присъединение на всички страни от Западните Балкани постоянно е била доста поредна, само че в никакъв случай безусловна. „ Подобно на други страни членки ние считаме, че всички, които желаят да станат членове, би трябвало да бъдат готови да стартират договарянията по присъединение. Още през март, когато подкрепихме началото на договарянията за присъединение с Република Северна Македония и с Албания, решението беше обвързано с изискване. Освен всичко останало, Северна Македония трябваше да покаже забележими резултати от използването на контракта за добросъседски връзки “, споделя външният министър на България.

Според нея дебатът се върти към разногласията, свързани с историята, само че става въпрос за доста повече точки от контракта за добросъседство, които не се извършват от прилежащата ни страна.

„ Инфраструктурата, да вземем за пример. Срамота е, че като прилежащи страни нямаме нито една железопътна връзка между тях. При това се намираме по пътя на Паневропейски кулоар № 8, който би трябвало да свързва България, Северна Македония и Албания. Има големи закъснения. И това не го открива единствено България, само че и интернационалните институции, които го финансират. Те губят 130 млн. евро. За бюджета по присъединението Северна Македония не е предложила нито един инфраструктурен план в направление Изток – Запад ”, сочи първият ни посланик.

Захариева е безапелационна, че по никакъв метод не отхвърляме правото на македонците да се самоопределят или да назовават езика си, както желаят. По думите й страните не признават езици или народи, а единствено други страни. „ През последните 10 години 88 450 македонци получиха българско поданство въз основа на своя генезис. Те са български и европейски жители. И те също имат правото на самоопределяне. Но през днешния ден всеки, който в Република Северна Македония се дефинира като жител с български корени, бива дискриминиран. Буквално преди три седмици няколко групи разпространиха персонални данни и адреси на такива хора, като част от тях бяха застрашени с обесване “, акцентира външният ни министър.

На въпроса дали договарянията въпреки всичко ще бъдат стартирани в границите на немското председателство на Европейски Съюз, което завършва в края на годината, Захариева отговори: „ Ще изтъквам френския президент: „ Качеството е по-важно от скоростта на процеса “. Ще продължи толкоз, колкото е належащо. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР