Външният министър Николай Милков е разговарял с държавния секретар на

...
Външният министър Николай Милков е разговарял с държавния секретар на
Коментари Харесай

Милков е обсъдил с Блинкен възможностите за заместващо въоръжение за българската армия

Външният министър Николай Милков е разговарял с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен за обезпечаването на заместващи качества за българските въоръжени сили. Милков заяви за срещата пред публицисти в Брюксел, където взе участие в съвещание на външните министри на страните от НАТО.

“Говорихме за вероятно обезпечаване на заместващи качества за нашите въоръжени сили поради изтичащ запас на доста от въоръженията, които имаме ”, сподели Милков, представен от.

В отговор на въпрос на Клуб Z дали е обсъждана опцията България да даде на Украйна остаряло въоръжение, а в подмяна да получи ново от съдружниците, Милков уточни, че въпросът не е обсъждан в този подтекст.

“Беше обсъждан въпросът, че имаме изтичащ запас и една бездна в качествата. Когато да вземем за пример на самолетите им изтече ресурсът, което ще стане скоро, ще имаме 2 или 3 години напред, в границите на които няма да имаме въобще други благоприятни условия да пазиме въздушното ни пространство. Ще би трябвало да разчитаме на съдружниците ”, сподели Милков, представен от.

В последните месеци имаше рецензии против президента Румен Радев и назначеното от него държавно управление, че не са се възползвали от опцията да обезпечат по-модерно въоръжение за българската войска в подмяна на даване на оръжия и муниции за Украйна. споделиха, че към този момент е късно за тези така наречен триъгълни покупко-продажби.

По думите на Милков Блинкен е споделил, че ще се обърне към американското Министерство на защитата по въпроса за обезпечаването на заместващи качества за българските въоръжени сили. На уеб страницата на Държавния департамент на Съединени американски щати досега няма известие за срещата.

Милков сподели още, че е разискван въпросът за българското присъединяване във формата Г-7+, иницииран от Съединени американски щати. По думите му Съединени американски щати канят нашата страна като една от страните от Източна Европа, които могат да допринесат за възобновяване и стабилизирането на Украйна.

Българският външен министър сподели още, че всички министри на страните от НАТО поддържат бъдещото участие на Украйна в алианса.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР