Външният министър на Йордания Айман Сафади смята, че има достатъчно

...
Външният министър на Йордания Айман Сафади смята, че има достатъчно
Коментари Харесай

Арабската лига може да върне скоро Сирия

Външният министър на Йордания Айман Сафади счита, че има задоволително гласове измежду членовете на Арабската лига, с цел да може Сирия да се върне в организацията. По думите му, това е единствено началото за слагането на политически завършек на сирийската рецесия, оповестява CNN.

Членовете на Лигата ще гласоподават за анулация замразяването на участието на Сирия в неделя в столицата на Саудитска Арабия Рияд.

Ако участието на Сирия бъде утвърдено, сирийската делегация на срещата на високо ниво на Арабската лига на 19 май е доста евентуално да бъде управлявана от президента Башар ал Асад.

Сирийският президент беше бойкотиран от няколко арабски страни поради потушаването на митингите през 2011 г ., принуждение, което докара до повече от десетилетие революция.
 Саудитската Арабия: Вратата за връщане на Сирия в Арабската лига не е затворена
Саудитската Арабия: Вратата за връщане на Сирия в Арабската лига не е затворена

В арабския свят се построява консенсус, че изолирането на Сирия не работи и че е нужен разговор с Дамаск

" Цялото придвижване в арабския свят да се опита да има водеща роля в напъните за реализиране на политически завършек на сирийската рецесия се случи на фона на действителност, в която нямаше ефикасни старания за разрешаване на рецесията, сподели Сафади. Това беше съвсем политика на статуквото, а политиката на статуквото докара единствено до повече несгоди и повече болежка и страдалчество за сирийския народ и възходящи закани за района, в това число Йордания ", продължи той.

Сафади сподели, че всички в Арабската лига са за преустановяване на сирийската рецесия, само че има разлики по отношение на това кой е най-хубавият метод.

" Връщането към Арабската лига ще бъде алегорично, само че в последна сметка, с цел да можем в действителност да сложим завършек на рецесията, ще би трябвало да сме сигурни, че цялата интернационална общественост е на борда, тъй като в последна сметка има наказания, европейски наказания, американски наказания и ще има голяма потребност от световни старания за реорганизация ", добави той.

Възстановяването на Сирия срещна съпротивата на западните страни. Съединените щати обявиха, че " няма да възстановяват връзките с режима на Асад и ние също не поддържаме другите да възстановяват връзките с Дамаск ", съгласно заместник-говорителя на Държавния департамент Ведант Пател.

" Изяснихме това на нашите сътрудници, сподели Пател на брифинг на отдела в сряда. Съединени американски щати имат вяра, че политическото решение, обрисувано в Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, е единственото жизнеспособно решение на този спор в Сирия. "
 Санкции на фамилията на Башар Асад поради трафика на дрога
Санкции на фамилията на Башар Асад поради трафика на дрога

Братовчедите на диктатора ръководели мрежа за експорт на каптагон

Запитан от CNN дали Йордания има поддръжката на Съединени американски щати в напъните си да си върне Сирия, външният министър на страната сподели, че има вяра в това, добавяйки, че Йордания и други арабски страни непрестанно разискват въпроса с Вашингтон и работят за решение, което е в сходство с резолюцията на Организация на обединените нации.

Външните министри на Сирия, Египет, Ирак, Саудитска Арабия и Йордания се срещнаха в йорданската столица Аман в понеделник , с цел да обсъдят по какъв начин да възстановяват връзките със Сирия. Според изказване, оповестено след срещата, Сирия се е съгласила да помогне за преустановяване на трафика на опиати през границите си с Ирак и Йордания.

Сафади зави, че доста хора са претърпели следствията заради сирийската рецесия, в това число Йордания, и ще се погрижи да направи всичко належащо, с цел да смекчи всяка опасност за сигурността на Йордания.

" Не одобряваме с лека ръка опасността от контрабанда на опиати. Ако не забележим ефикасни ограничения за ограничение на тази опасност, ще създадем каквото е належащо, с цел да се противопоставим на тази опасност, в това число предприемане на военни дейности вътре в Сирия, с цел да отстраняваме тази извънредно рискова опасност освен в Йордания, само че през Йордания до страните от Персийския залив, други арабски страни и света. "
 Башар Асад кацна в ОАЕ
Башар Асад кацна в ОАЕ

Визитата му идва в миг, когато арабските страни обявиха подготвеност да облекчат изолацията на Сирия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР