Външният министър на Япония Таро Коно привика посланика на Южна

...
Външният министър на Япония Таро Коно привика посланика на Южна
Коментари Харесай

Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация

Външният министър на Япония Таро Коно привика посланика на Южна Корея, с цел да му връчи протестна нота , оповестява " Спутник ". Причината е о тказът на Сеул да се включи в интернационален арбитраж за решение на разногласието за обезщетения на корейци, правили насилствен труд под японска окупация през Втората международна война.

По думи на Коно р ешението на Южна Корея е " доста тъпо ".

Проблематично е, че Сеул остава безразличен към сходно нарушаване на интернационалното право, съобщи японският министър.

Според Коно това, което сега прави държавното управление на Южна Корея, е да " подкопава интернационалния ред, открит след Втората международна война ".
 Съединени американски щати няма да се месят в спор сред Япония и Южна Корея
Съединени американски щати няма да се месят в спор сред Япония и Южна Корея

Между Япония и Южна Корея породи дипломатически скандал

От своя страна южнокорейският посланик разкритикува скорошните рестрикции върху износа, наложени от Токио, акцентирайки, че " едностранните ограничения от страна на Япония са в ущърб на хора и компании и от двете страни ".

Вчера изтече крайният период, в който Сеул трябваше да отговори на Токио дали ще се включи в интернационалния арбитраж.

Южна Корея обаче отклони предлагането с претекста, че с порът би трябвало да се позволи по пътя на дипломатическия разговор , а не посредством сходен механизъм.

Спорът стартира, откакто през 2018 година Върховният съд на Южна Корея постанови, че японските компании би трябвало да заплатят компенсации на жертвите на насилствен труд . Токио изрично се опълчи на решението с претекста, че въпросът е бил позволен още през 1965 година с подписването на контракт за определяне на дипломатически връзки.

В началото на юли тази година Япония ограничи износа си към Южна Корея. Освен това обмисля и концепцията да я изключи от листата си със страни, които употребяват преференции при комерсиалните връзки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР