Външният министър на Великобритания Джереми Хънт има намерение да опита

Външният министър на Великобритания Джереми Хънт има намерение да опита ...

Джереми Хънт ще договори сделка за Брекзит, ако стане премиер.


Външният министър на Великобритания Джереми Хънт има намерение да опита да договори сделка с Брюксел за Брекзита, но ако бъде избран за лидер на консерваторите, съобщава Би Би Си.

„Разликата между мен и Борис Джонсън е в това, че аз ще опитвам да сключа сделка. Аз нямам намерения да създавам обстоятелства, при които споразумението няма да бъде възможно, защото смятам, че ние сме длъжни да предложим на страната най-добрия вариант“, посочва той.

Хънт отбелязва, че ЕС е отворен към търсенето на решения за проблема с ирландската граница. „Те казват, че ако ще работят с британски премиер, който има идеи как да се решат проблемите с границата, ще бъдат готови за ново обсъждане на споразумението“, казва дипломат №1 на Великобритания.

Той и Джонсън имат най-високите шансове да заемат поста на лидер на Консервативната партия, както и този на премиера. Но на първия тур от гласуването Борис Джонсън спечели повече гласове от Хънт. Джонсън допуска излизането от ЕС да стане на 31 октомври т.г. без споразумение.

По-рано стана ясно, че бившата министърка на труда и пенсиите Естер Маквей, която изгуби надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия, обяви подкрепата си за кандидатурата на Джонсън. „Той обеща да реализира напускането на Великобритания на 31 октомври без или със споразумение и той стъпка по стъпка показва, че е динамичен лидер, способен да сформира силен екип около себе си, който да осъществи обещанията му“, посочва тя пред The Sunday Telegraph.

Според нея страната се нуждае от силно и оптимистично ръководство и Борис Джонсън е човекът, който разполага с най-добрите шансове за това да я изведе от ЕС, да я трансформира в уверена, самоуправляваща се държава, отворена към външния свят.

Източник: offnews.bg