Външният министър на Великобритания Борис Джонсън също подаде оставка, след

...
Външният министър на Великобритания Борис Джонсън също подаде оставка, след
Коментари Харесай

Борис Джонсън подаде оставка като външен министър на Англия

Външният министър на Англия Борис Джонсън също подаде оставка, откакто късно нощес това направи и министърът за Brexit Дейвид Дейвис.

Джонсън става вторият министър, избрал да напусне държавното управление на Тереза Мей, в сравнение с да поддържа проектите й за излизане от Европейския съюз.

На "Даунинг стрийт” представител на премиерa съобщи:

"Този следобяд министър-председателят одобри оставката на Борис Джонсън като външен секретар (външен министър, бел.р.). Заместващият го ще бъде разгласен скоро. Премиерът благодари на Борис за работата му”.

Британският външен министър Борис Джонсън съобщи, че е подал оставка от държавното управление на Тереза Мей през днешния ден, тъй като не може да одобри новия й проект за изискванията по напускането на Европейски Съюз и се притеснява, че фантазията на Brexit умира.

"Brexit би трябвало да е опция и вяра. Възможност да вършим нещата иначе, да сме по-повратливи и динамични и да извлечем максимума от особените преимущества на Англия в една отворена, обърната на открито световна стопанска система. Тази фантазия умира, задушена от ненужна нерешителност в личните ни сили ", написа Джонсън в изказване във връзка оставката си, публикувано от Би Би Си.

"Сега се насочваме към статут на колония и за мнозина ще е мъчно да видят икономическа или политическа изгода от това съглашение ", декларира Джонсън, откакто държавното управление разгласи проекти за тесни търговски връзки с Европейски Съюз след Brexit следващата година, в това число вземане предвид с разпоредбите на Европейски Съюз за стоките.

След като Мей завоюва мъчно единодушие за новия си проект за излизане от Европейски Съюз на съвещание на държавното управление в петък, "сега държавното управление има ария за извършване ", написа Джонсън.

"Работата е там, че упражнявах думите през уикенда и намирам, че те засядат в гърлото ", прибавя подалият оставка външен министър.

Какво сподели Тереза Мей

Оставките на външния министър Борис Джонсън и на министъра за Brexit Дейвид Дейвис са резултат от различия по въпроса за излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз, съобщи през днешния ден министър-председателката Тереза Мей.

"Имаме различия за това кой е най-хубавият метод да осъществим общия си ангажимент ", произлизащ от резултатите на референдума от юни 2016 година, когато 52 % от британците пожелаха страната им да напусне Европейски Съюз, уточни Мей пред Народното събрание.

Британският министър председател сподели, че държавното управление й ще разгласява в четвъртък така наречен "Бяла книга " за Brexit.

По нейно мнение Европейски Съюз би трябвало да подходи по-конструктивно към новото й предложение за излизането на Англия от Европейски Съюз, тъй като в противоположен случай Обединеното кралство ще напусне блока без договорка.

Броени дни, откакто министър председателят Тереза Мей реализира мъчно единодушие от основните си министри за преговорната тактика на страната с Европейски Съюз по Brexit, след извършени съвещания Джонсън е решил, че не може да поддържа договорката , написа The Guardian.

Опасност от избор на съмнение

Възможно е членове на Консервативната партия на Тереза Мей да са си обезпечили поддръжката на задоволителен брой свои депутати за задействане на избор на съмнение към английския министър председател, съобщи политическият редактор на Би Би Си Лора Кюнсбърг.

"Има непотвърдени клюки, че консервативните депутати са достигнали вълшебното число от 48 писма за внасяне на избор на съмнение ", написа Кюнсбърг в Twitter.

Whispers Tory MP s have reached the magic number of the 48 letters required to force a confidence vote - no way of knowing yet if true - meeting at 5.30
— Laura Kuenssberg (@bbclaurak) 9 юли 2018 година
Вот на съмнение може да бъде задействан, в случай че 15% от консервативните депутати напишат писмо до ръководителя на парламентарната си група. В момента Консервативната партия има 316 депутати, което значи, че са нужни 48 от тях за оборване на позицията на Мей.

Представител на Мей съобщи за телевизия Скай нюз, че Мей ще се съпротивлява на процедура за избор на съмнение от личната й партия, съобщи ТАСС.

По-рано през днешния ден стана ясно още, че английският министър по Brexit Дейвид Дейвис е подал оставка .

Той е известил премиера Тереза Мей, че не желае да продължи да работи като главен договарящ с Брюксел за излизането от Европейския съюз.

Оставката беше подадена два дни след съвещанието на Тереза Мей с нейните министри. После бе оповестено, че е реализирано съглашение по отношение на желанието да се запазят тесни търговски връзки с Европейски Съюз след Brexit.

Обаче 69-годишният Дейвис, уверен евроскептик, съобщи в писмото с оставката си, оповестено от "Даунинг стрийт ", че курсът, следван от държавното управление, няма да разреши да се реализира това, за което британците са дали своят вот.

"В най-хубавия случай ще бъдем в слаба позиция за договаряния " с Брюксел, съобщи опитният английски политик, който беше заместник-министър по европейските въпроси от 1994 до 1997 година, преди да се опита да поеме управлението на Консервативната партия през 2005 година, когато загуби от Дейвид Камерън.

"Националният интерес изисква министър за Brexit, който твърдо има вяра във Вашия метод, а не просто да извършва отговорностите си с принуда ", добави той в писмото си до премиера.

Оставката му е била последвана от тези на заместник-министрите за Brexit Стив Бейкър и Сюела Бревърман, съгласно английските медии.

Критик на проекта на Тереза Мей за връзките Европейски Съюз - Англия след Brexit беше и Борис Джонсън.

Още през днешния ден английският министър председател назначи Доминик Рааб на поста на Дейвис.

Преди това Рааб беше министър по въпросите на жилищното строителство, районите и локалното самоуправление, напомня Ройтерс.

Според английските медии, оставката на Борис Джонсън ще задълбочи рецесията към Тереза Мей и ще усили опцията тя да се изправи против избор на съмнение.

#BreakingNews: Boris Johnson, UK's foreign secretary, resigns https://t.co/TCIPMXSvyz pic.twitter.com/ivXv4YPF1E
— FOX Business (@FoxBusiness) 9 юли 2018 година

Британският финансов министър Филип Хамънд сподели през днешния ден, че дава цялостната си поддръжка за проекта на Мей , който включва близки търговски връзки с Европейски Съюз след Brexit.

Той съобщи, че предлагането на Мей "поставя на първо време работните места и пази благоденствието на страната ни ".

Предизвиканата от Brexit неразбория е проблем, който няма да изчезне с политически напускания, съобщи пък ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Политиците идват и си отиват, само че проблемите, които те са основали за народа си, остават. А провокираната от Brexit неразбория е най-големият проблем в историята на връзките сред Европейски Съюз и Англия ", съобщи Туск в Брюксел на молба да разяснява оставката на Дейвис.

"Този проблем към момента надалеч не е решен, с или без господин Дейвис. А за жал концепцията за Brexit не си е отишла дружно с господин Дейвис. Но... знае ли човек? ", добави Туск.

Депутатът реакционер Питър Боун , който приветства решението на Дейвис, акцентира, че в предложенията на Мей от Brexit "е останало единствено името " и че те са "неприемливи ".

Тези оферти плануват основаване на зона за свободна търговия и нов митнически модел с 27-те, за поддържане на търговия "без търкания " с континента.

Преди да ги показа в Брюксел, Мей ще ги изложи с детайлности през днешния ден пред английските депутати.

Британският министър председател ще им каже, че нейният план е "добрият Brexit ", този "Brexit, който дава отговор на английския народен интерес ".

Въпреки това съвещанието в Народното събрание се обрисува бурно, поради депутатите консерватори, последователи на "твърд " Brexit.

Вчера министърът на околната среда Майкъл Гоув, различен евроскептик, отбрани съглашението, като призна, че не е това, което е очаквал, само че въпреки всичко е "реалистично ".

Депутатът-консерватор и еврофоб Джейкъб Рийс-Мог осъди "пораженчеството " на държавното управление и съобщи, че ще гласоподава срещу неговия проект и няма да е единственият.

"Има доста въпроси, доста неодобрение, доста опасения ", съобщи сътрудника му Бил Кеш по телевизия "Скай нюз ". "Въпросът е "ще ни разреши ли това същински Брекзит? "

Икономическите среди също твърдо отхвърлят проекта, въпреки и по противоположни аргументи.

В отворено писмо създателят компанията за питиета "Иносънт " (Innocent) Ричард Рийд, осъди предложенията, дружно с още стотина бизнесмени и ръководители на компании, измежду които "Прет ", (Pret), "Домино " (Domino's), "Йо!Суши " (Yo!Sushi) (агро-хранителни), "Зупла " (Zoopla, недвижими имоти) и "Нет-а-порте "(Net-a-Porter, търговия с облекла на дребно).

"Цената, сложността и бюрокрацията, подбудени от напускането на Митническия съюз, и приемането на различни регламенти са последното нещо, от което нашите компании имат потребност. Това е нов опит на държавното управление да върже ръцете на английските компании ", обявиха те, настоявайки Обединеното кралство да остане в митническия съюз на Европейски Съюз.

Групата "Филипс " (Philips), която е шеф на 1500 души в Обединеното кралство, от своя страна разгласи, че обмисля вероятно да затвори завода си в Глемсфорд (Югоизточна Англия).

Преди "Филипс ", фирмите "Еърбъс ", Бе Ем Ве " и "Ягуар " през последните дни към този момент предизвестиха английските управляващи за икономическите последствия, които би могло да има вероятно излизане от общия пазар.

Стотици хиляди европейци може да не получат статут след Брекзит, предизвестяват специалисти

Посланик Ема Хопкинс: На България следва значима роля за Brexit

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР