Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че американският президент

...
Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че американският президент
Коментари Харесай

Анкара: Тръмп работи по екстрадицията на Гюлен

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че американският президент Доналд Тръмп е споделил на Реджеп Тайип Ердоган, че неговата администрация „ работи “ по изгонването на ислямския просветител Фетхуллах Гюлен . Това заяви турското издание Hürriyet Daily News, представено от БГНЕС.
Припомняме, че Анкара упреква живеещия в заточение в Съединени американски щати свещеник, че е провел провалилия се опит за прелом на 15 юли 2016 година
В Аржентина Тръмп сподели на Ердоган, че те работят по изгонването на Гюлен и други хора “, уточни Чавушоглу по време на конгрес в Доха, имайки поради срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес преди две седмици.
Турция от дълго време оказва напън върху Вашингтон за изгонването на Гюлен, водач на наричаната от Анкара " Фетхуллалистка терористическа организация " (ФЕТО).
Миналият месец NBC заяви, че Белият дом търси пътища за изгонването на Гюлен, с цел да успокои Турция поради убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги и като жест за освобождението на американския свещеник Андрю Брънсън. Но Тръмп отхвърли информацията, наблягайки, че администрацията на Съединени американски щати не обмисля изгонването на Гюлен.
Турция и Съединени американски щати сътвориха работна група, която да работи по двустранни правни въпроси, които от дълго време обтягат връзките сред двамата съдружници в НАТО. След освобождението на Брънсън, Турция ускори настояванията си за изгонване на Гюлен и разрешаването на случая " Халкбанк ".
напомня, че Тръмп и Ердоган се срещнаха два пъти през ноември, първо във Франция и по-късно в Аржентина, където разискаха всички аспекти на тези двустранни въпроси.
Турция желае освен изгонването на Гюлен, само че и прекъсването на дейностите на ФЕТО на територията на Съединени американски щати, в това число и учебните заведения, водени от организацията на проповедника, от които съгласно разнообразни информации организацията печели повече от 500 млн. $ годишно. Освен това Федералното бюро за следствие (ФБР) стартира изследване на дейностите на ФЕТО, в това число и на финансовите ѝ покупко-продажби.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР