Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е категоричен, че отговорността

...
Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е категоричен, че отговорността
Коментари Харесай

Чавушоглу: Напрежението между Анкара и Вашингтон е отговорност на САЩ

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е безапелационен, че отговорността за напрежението сред Анкара и Вашингтон е само на Съединени американски щати, съобщи БГНЕС.
„ Не е загадка, че връзките сред Турция и Съединени американски щати претърпяват неприятни времена, само че има две аргументи за това. Първо, Съединени американски щати не престават да доставят оръжия на бойците от YPG /въоръженото крило на PYD – Партия на демократичното единение в Сирия, която е клон на ПКК/. Това е терористична организация, а Америка си партнира с нея. После същите оръжия турските сили за сигурност намират в ПКК. Т.е. това въоръжение се употребява против Турция. Въпреки многократните предизвестия от Анкара, за жалост, Вашингтон не се отхвърля от своята политика. Второ, Съединени американски щати към момента не са стартирали на своята територия следствието на терористичната организация ФЕТО на Фетхуллах Гюлен “, съобщи през днешния ден пред Народното събрание Чавушоглу.
Той уточни, че във Вашингтон отхвърлят да извършат нужните дейности по повод настояването на Турция „ главатарят на терористите “ Гюлен да бъде предаден на управляващите в Турция, което е довело освен до напрежение в двустранните връзки, само че е сринало и доверието на турския народ към Съединени американски щати.
Външният министър акцентира, че всички проблеми сред Турция и Съединени американски щати могат да бъдат решени по пътя на разговора, договарянията сред двамата президенти не престават, а последната аудиенция на премиера Бинали Йълдъръм той дефинира като сполучлива.
„ По пътя на разговора двете страни доближиха до избран консенсус по въпроса за визите. Но аз считам, че към казуса в дипломатическите връзки не беше демонстриран зрял метод, защото не трябваше да стига до ощетяване на ползите на гражданските лица. Все отново в тази връзка бе реализиран забележителен напредък и казусът в съществени линии е решен. Предполагам, че в близко време ние ще можем да реализираме съгласие и за детайлите по въпроса “, уточни Чавушоглу.
Той упрекна Съединени американски щати и в двойни стандарти във връзка с битката с тероризма.
“Страните членки в интернационалната коалиция, главно Съединени американски щати, не можаха да опровергаят обстоятелството, че отрядите на терористите от PYD осигуриха кулоар за безвредното извеждане на ислямските джихадисти от ДАЕШ от Ракка към Дейр-ез-Зор. Така, когато им е нужно, те си партнират с терористичните организации, а когато нямат интерес, те водят битка или най-малко си придават тип, че се борят с тях “, съобщи министърът в коментар за съглашението сред PYD и ДАЕШ за въпросния кулоар. Той акцентира, че Съединени американски щати не престават да вършат една и съща неточност, като си сътрудничат с тези отряди.
„ Във Вашингтон аргументират това съдействие с тактически съображения, само че Анкара нееднократно е заявила несъгласието си по тях. Очевидно е, че грешките, допускани в Ирак, се повтарят и в Сирия. Стабилността и бъдещето на тези две страни е въпрос от изключително значимо значение за Турция. Поради това е неотложно съдействието не с терористите, а със сирийския народ, би трябвало да се концентрираме в политическото урегулиране на спора в Сирия “, съобщи Чавушоглу и добави, че на всички интернационалните срещи Анкара постоянно напомня това. Той счита, че главната цел на бойците от YPG е не битката с ДАЕШ, а завземането на нови територии в Сирия и образуване на зони под контрола на терористите, а в името на тази цел е и тясното съдействие с ислямските джихадисти.
Външният министър разяснява и тематиката за нормализирането на връзките сред Анкара и Москва, като посочи, че няма нужда да се приказва за докризисен и посткризисен интервал сред двете страни . Според него на този стадий всички старания са ориентирани към извеждането на двустранните връзки на допустимо най-високо равнище и намирането на пътя за усилването на съдействието. Дипломатът напомни, че Турция и Русия обменят позиции и отзиви по необятен набор въпроси, засягащи обстановките в Сирия, Крим, Кавказ и Балканите.
„ Двете страни имат разлики във връзка с обстановката в Крим и Украйна. Имаме различия и по някои въпроси за Сирия. Но и Анкара, и Москва поставят старания за гарантиране на примирието в Сирия. В случая различията не са спънка “, уточни Чавушоглу. Той акцентира, че Турция ще продължи да пази правата на татарите в Крим.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР