Външният министър на Катар обяви, че неотдавнашните преговори са прекъснали

...
Външният министър на Катар обяви, че неотдавнашните преговори са прекъснали
Коментари Харесай

Катар обяви край на патовото положение със Саудитска Арабия

Външният министър на Катар разгласи, че неотдавнашните договаряния са прекъснали продължителното патово състояние със Саудитска Арабия и че Доха ще изследва настояванията на своите съперници от Персийския залив, само че не и да обърне тил на съдружника си Турция , оповестява " Ройтерс ".

При продължаващия от две години и половина спор сред арабските страни , които са съдружници на Съединени американски щати, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите и комерсиалните връзки с Катар поради изказвания, че той поддържа тероризма. Доха отхвърля обвиняването и показва, че ембаргото подкопава суверенитета на емирството.
 Размразяване на връзките сред Катар и Саудитска Арабия
Размразяване на връзките сред Катар и Саудитска Арабия

Двете страни са в изострен спор от юни 2017-а

" Сложихме завършек на патовото състояние , при което нямаше никаква връзка , с цел да стартираме да беседваме със саудитците ", разкри Шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани.

" Искаме да разберем недоволствата. Искаме да ги проучим и да ги оценим и да разгледаме решенията, които могат да ни предпазят в бъдеще от каквато и да е друга евентуална рецесия ", сподели той, без да загатва каквито и да е възможни отстъпки.

Бойкотиращите страни сложиха 13 претенции, в това число затваряне на телевизия " Ал Джазира ", затваряне на турската военна база, намаляване на връзките с Иран и спиране на връзките с египетското коренно ислямистко придвижване " Мюсюлманско приятелство ".

Шейх Мохамед, който посети Рияд през октомври в подтекста на подмятания за топене на връзките, отхвърли Катар да има директни връзки с " Мюсюлманско приятелство ", което другите страни назовават терористична организация.

Той също по този начин сподели, че Доха няма да промени връзките си с Анкара, с цел да позволи разногласието .

" Всяка страна, която се отвори за нас и ни оказа помощ по време на рецесията ни, ще им останем признателни... и в никакъв случай няма да им обърнем тил ", настоя той.

Турция в началото изпрати войски, военно съоръжение, храна и вода на дребния, само че богат Катар.

Саудитските управляващи акцентират, че настояванията им не са изменени , само че два източника, осведомени с договарянията, са декларирали, че Рияд към този момент не чака Доха да прекъсне връзките си с Турция или да закрие " Ал Джазира ", която арабски владетели упрекват, че Катар употребява като инструмент да ги нападна.

Един от тези източници и двама дипломати в района са декларирали, че Катар желае Саудитска Арабия да възвърне достъпа му до въздушното ѝ пространство за полети и да отвори още веднъж единствената сухопътна граница на Катар.

Запитан какъв брой време ще отнеме решението, Шейх Мохамед посочи: " Смятаме, че към момента сме в доста ранен стадий. Това, което се случи през последните две години и половина, беше доста и съгласно мен има потребност от известно време за възобновяване на доверието . "

Западен посланик в Доха е декларирал, че скорошните контакти показвали " светлина в края на тунела ", само че " най-малкият проблем може да ги унищожи ".

Рияд наподобява по-отворен от някои свои съдружници, които се опълчиха на сдобряване.

Премиерът на Катар участва на срещата на високо ниво на арабските страни в Персийския залив в Рияд предходната седмица, като това беше най-високото посланичество на Катар от 2017 година насам.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР