Външният министър на Иран призна за първи път, че страната

...
Външният министър на Иран призна за първи път, че страната
Коментари Харесай

Иран призна, че преди войната с Украйна е изпращал дронове на Русия

Външният министър на Иран призна за първи път, че страната му е доставила дронове на Русия. По думите му прехвърлянето е станал преди войната на Москва против Украйна, в която създадените в Иран дронове са бомбардирали Киев с пикиране, осведоми Асошиейтед прес.

Коментарите на иранския външен министър Хосейн Амирабдолахиан идват след месеци на объркващи известия от Иран по отношение на доставката на оръжие, до момента в който Русия изпраща безпилотните самолети да нанасят удари по украинска енергийна инфраструктура и цивилни цели.

Дадохме стеснен брой дронове на Русия месеци преди войната в Украйна, сподели Амирабдолахян пред кореспонденти в Техеран.

Докато призна пратката, Амирабдолахиан съобщи в събота, че Иран не е забелязал потреблението на своите дронове в Украйна. Той сподели, че Иран остава зает със прекъсването на спора.

Ако Украйна има някакви документи, че Русия е употребила ирански дронове в Украйна, те би трябвало да ни ги дават. Ако ни се потвърди, че Русия е употребила ирански дронове във войната против Украйна, няма да останем безразлични към този въпрос, добави той.

Преди това иранските управляващи отричаха да въоръжават Русия във войната й против Украйна. По-рано тази седмица посланикът на Иран в Организация на обединените нации Амир Саид Иравани назова обвиняванията " изцяло неоснователни " и повтори позицията на Иран на неутралитет във войната. Съединени американски щати и техните западни съдружници в Съвета за сигурност приканиха генералния секретар Антонио Гутериш да проверява дали Русия е употребила ирански дронове за офанзива на цивилни в Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР