Външният министър на Германия Хайко Маас прикани днес Иран да

...
Външният министър на Германия Хайко Маас прикани днес Иран да
Коментари Харесай

Берлин предупреди Техеран да спазва условията на ядрената сделка

Външният министър на Германия Хайко Маас прикани през днешния ден Иран да стартира още веднъж да съблюдава уговорките си по нуклеарната договорка, тъй като в противоположен случай международните сили може да стартират да разискват механизмите в съглашението и това да докара до вероятно връщане на глобите, съобщи ДПА.

В събота Иран разгласи, че е възобновил дейностите по обогатяване на уран в своята нуклеарна апаратура Фордо, което е нарушаване на така наречен Съвместен изчерпателен проект за деяние (ядрената сделка), подписан с Англия, Германия, Китай, Русия, Съединени американски щати и Франция. Целта на проекта е Иран да бъде лишен от опцията да се снабди с нуклеарно оръжие в подмяна на мощно облекчение на глобите. Миналата година Съединени американски щати денонсираха контракта и върнаха глобите си против Техеран.

Иран: Надяваме се да спасим нуклеарното съглашение по дипломатически път

По думите на Маас международните сили желаят опазване на договорката, само че Иран би трябвало да се придържа към своите отговорности. "В противоположен случай си резервираме правото да използваме всички механизми, упоменати в съглашението ", сподели немският пръв посланик преди среща в Брюксел с сътрудниците си от Европейски Съюз.

Маас добави, че по-късно през днешния ден в Париж ще разиска тематиката с външните министри на Франция и Англия, заяви ДПА.

Шефът на иранската Организация за атомна сила Али Акбар Салехи сподели през днешния ден пред Асошиейтед прес, че Техеран създава минимум по 5,5 кг нискообогатен уран на ден. Той разясни, че това се дължи на задействането на апаратурите в подземния комплекс Фардо.

Иран стартира да обогатява уран в завода си във Фордо

Съгласно нуклеарната договорка Иран има правото да създава по към 450 грама нискообогатен уран за денонощие, напомни АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР