Външният министър на Гърция Никос Кодзиас обяви, че военна конфронтация

...
Външният министър на Гърция Никос Кодзиас обяви, че военна конфронтация
Коментари Харесай

Война между Гърция и Турция не е опция, обявиха гърците

Външният министър на Гърция Никос Кодзиас разгласи, че военна борба сред Турция и Гърция не е алтернатива и че проблемите би трябвало да бъдат позволени дипломатически. Това става на фона на напрегнатите връзки сред прилежащите страни поради гръцките бойци, арестувани от Турция поради нелегално секване на границата.

Говорейки пред немското списание " Шпигел ", Кодзиас коментирал: " Няма опция на мира; би трябвало да позволяваме проблемите посредством дипломация, спокойно и в сходство с интернационалното право. "

Запитан дали Гърция е задоволително подготвена за въоръжена конкуренция с Турция, до момента в който се възвръща от финансова рецесия, гръцкият първи посланик показал, че макар че страната му да няма същите финансови и инфраструктурни благоприятни условия като Турция, тя има преимущество от позиция на закупуването на отбранителни оръжия.

Кодзиас декларирал също по този начин, че Европейският съюз не може да се намеси във въоръжен спор сред двете страни, само че предположил, че други страни в района, а точно Иран, Русия и арабските страни, да реагират на сходна ескалация.

Крехките връзки сред Турция и Гърция се утежниха до ново дъно след повтарящия се отвод на гръцките съдилища да екстрадират осем турски военнослужещи, които съгласно турските управляващи са били част от пучистите, пробвали да смъкват турския президент Реджеп Тайип Ердоган от власт.

Първото тримесечие на 2018 година беше изключително с напрежение. Освен въпроса за военнослужещите, различен проблем сред двете страни е Кипър, който стартира изследвания за газ край крайбрежията си, което вбеси Турция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР