Външният министър Екатерина Захариева откри новото Генерално консулство на България

...
Външният министър Екатерина Захариева откри новото Генерално консулство на България
Коментари Харесай

Eкатерина Захариева откри новото консулство в Барселона

Външният министър Екатерина Захариева откри новото Генерално консулство на България в Барселона, Испания. Генерален консул ще бъде Цветелин Цолов, който до момента ръководеше Генералното консулство във Валенсия.

“Радвам се, че за две години като външен министър съумях да открия две нови посолства и две нови консулства. Свърши времето, когато България закриваше задачите си. В консулския окръг живеят близо 16 000 българи, а по неофициални данни може би даже два пъти повече. Това ни кара да мислим, че разкриването на консулската задача тук ще има единствено позитивен резултат. На първо място – ще бъдат спестени редица неудобства за нашите сънародници, както финансови, по този начин и времеви. Вече няма да ви се постанова да пътувате до Мадрид или Валенсия, с цел да получите административна услуга или да ви бъдат преиздадени персонални документи, да вземем за пример. Увеличават се и опциите ни да оказваме помощ на изпаднали в неволя български туристи, студенти или краткотрайно пребиваващи в Испания”, сподели Екатерина Захариева.

Тя установи, че се усилва и туристическият поток от България към тази част на Испания – с съвсем 80 на 100 за четири години до 2018 година, както и че една четвърт от стокообмена ни с Испания е с компании, чието седалище е в Каталуния.

На церемонията по откриването на консулството участваха посланикът ни в Испания Иван Кондов, генералният шеф на Протокола на испанското външно министерство Каридад Баталя, ген. Хосе Андреу - шеф на основния щаб на Гвардия сивил (жандармерията) в Каталуния, Едуардо Кото, зам.-началник на националната полиция в Каталуния, предприемачи от български генезис и представители на асоциациите на нашите сънародници в района, включително от фондация “Св. Георги”, която сътвори първото българско учебно заведение в Каталуния.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР