Външният министър Екатерина Захариева отхвърли като неприемлива идеята ма Скопие

...
Външният министър Екатерина Захариева отхвърли като неприемлива идеята ма Скопие
Коментари Харесай

София отхвърли дата за общ празник на Гоце Делчев със Скопие

Външният министър Екатерина Захариева отхвърли като неприемлива концепцията ма Скопие паметта на Гоце Делчев да се уважава на 7 октомври - денят, в който костите му са предадени от комунистическата власт в София на Скопие, да се отбелязва като общ празник в България и Северна Македония, вместо това да стане с рождението и гибелта му. 

Днес се състоя първото съвещание на междуправителствената комисия, основана след подписването на Договора за добросъседство. Постигнато е единогласие по някои въпроси от античната история и прогрес в средновековната, уточни Захариева, а като образци за прогрес тя уточни връзките към светите братя Кирил и Методий и цар Самуил.

Тя акцентира, че упоменатата дата " няма по какъв начин да бъде призната ", само че въпреки всичко двете страни работят по задачата комисията да реализира прогрес.

„ За страдание, комисията не съумя да реализира единодушие по личността на Гоце Делчев. Тяхното предложение е изрично недопустимо за нас. Абсурдно е да честваме дати, свързани с Коминтерна и Тито. Имаме общо схващане, че не е елементарно, само че въпреки това, би трябвало да сме смели, тъй като желаеме единствено истината и нищо друго. Въпреки че от време на време сякаш да кажеш истината наподобява по-трудно, в сравнение с да повтаряш стотици пъти една неистина. Аз доста се надявам, че по този начин както двамата министър председатели честваха към този момент Гоце Делчев и не на тази дата, историците в комисията от страна на Република Северна Македония ще проявят същата мъдрост ", съобщи Екатерина Захариева.

„ Ако желаеме да изградим другарство, което никоя рецесия да не може да унищожи, би трябвало да учим младежите на истината ", добави българският външен министър. По думите ѝ историческите въпроси сред София и Скопие би трябвало да бъдат решени, тъй като „ не трябва да внасяме нерешени двустранни въпроси в Европейския съюз ".

„ Бих дала късмет на историческата комисия до края на годината, преди да се откажем от нея ", акцентира Захариева.

Външният министър Никола Димитров разяснява, че Северна Македония е изцяло отдадена на решаването на историческите въпроси сред двете страни. 

" Убеден съм, че това не е просто тъй като сме подписали контракта, а е доста значимо за нас самите. Окуражихме историческата комисия да продължи да работи. Този развой ще го приключим дружно с мъдрост и другарство ", съобщи той.

Цел на срещата на комисията бе да се направи оценка на осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, подписан на 1 август 2017 година и влезнал в действие на 14 февруари 2018 година

„ Нашата оценка е, че има значителен прогрес в политически проект за последната година и половина ", уточни Екатерина Захариева. „ Повече контакти в образованието, по-добра съгласуваност, по-бързо решение на историческите въпроси – това ми се желае да видя ", добави външният ни министър. Тя посочи, че от 1 август 2017 година са извършени четири срещи сред президентите на двете страни и осем сред министър председателите, а външните министри са се срещали шест пъти на четири очи и десетки в границите на разнообразни формати.

България ще продължи да поддържа Република Северна Македония да получи дата за начало на договаряния за участие в Европейския съюз, само че ще съблюдава доста прецизно осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония, изключително в частта за историята, във всяка преговорна глава, когато страната стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, сподели Захариева.

Външните министри на двете страни означиха, че Договорът е изиграл катализираща роля за възстановяване на връзките в редица сфери. Като образец показаха стокообмена, който е нараствал устойчиво през 2017 и 2018 година до 735 млн. евро и 742 млн. евро надлежно.

Първите дипломати на двете страни показаха съдействието в региона на образованието като различен позитивен образец. България провежда кандидат-студентски тържища за бъдещи студенти от Република Северна Македония и през идващата образователна година ще одобри 455 бъдещи бакалаври от западната ни съседка, 205 кандидат-магистри и 40 докторанти, а двете страни ще разширят съдействието си по програмата „ Еразъм плюс ".

По отношение на превоза министър Захариева повтори, че Паневропейският кулоар №8, който би трябвало да свърже Адриатическо с Черно море, е главен приоритет освен за двете страни, само че и за района.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР